Rat na frontu
Foto: Alo/Shutterstock

Na Bliskom Istoku sve više raste tenzija nakon što je Iran ispalio 200 projektila na Izrael, i to samo dan pošto su Izraelci pokrenuli kopnenu operaciju u Libanu.

Izrael tvrdi da je uz američku pomoć presreo većinu raketa, premijer Netanjahu napad je ocenio kao veliku grešku i obećao da će Teheran platiti za to.

Iran je saopštio da je njihova akcija okončana i da je to bila osveta za ubistvo vođe Hezbollaha Hassana Nasrallaha, uz napomenu da će odgovor biti još snažniji ukoliko Izrael nastavi sa svojim akcijama.

Izrael

Tanjug

 

 

Da li će Izrael odgovoriti na iranske balističke rakete?

Politikolog Klajić smatra da je Bejrut ugrožena zona, pa samim tim i civili koji se trenutno tamo nalaze, zato je, kako kaže, bitno da se svi što pre evakuišu.

- Već uviđamo da su izraelci do sada izgubili već osam vojnika, očekuje se da će ta brojka još više rasti, ali Hezbolah je na neki način dosta oštećen i sa onim napadom koji je sproveo Mosad sa pejdžerima, ali naravno i neutralizacija, odnosno eliminacija generalnog sekretara Hezbolaha koja se desila i nakon čega je, naravno, Iran odgovorio sa ovim balističkim napadom. Zapadne ambasade uveliko još prošle nedelje najavile, odnosno dale preporuku da se hitno evakuišu, odnosno da će doći do suspenzije letova ka Bejrutu pre svega i time onemogućiti da napustite Liban vazdušno, već ćete morati kopnom. Naravno da svi trebaju da budu obazrivi imajući u vidu da su krenuli i vazdušni napadi na Bejrut i da je kopnena ofanziva takođe u toku i da naravno kad imate borbu sa terorističkom organizacijom kao što je Hezbolah, borba može da bude u urbanim uslovima i time može stradati veliki broj civila što smo videli i u pojasu Gaze. Mislim da svi koji imaju mogućnosti da se trenutno evakuišu iz Bejruta, mislim da bi trebalo to da učine. Sada već u poslednjih nedelju dana već ima nekih 900.000 do milion izbeglica, odnosno interno raseljenih lica, što pokazuje da borba koja se dešava na jugu generalno predstavlja pretnju civilima - kazao je gospodin Klajić.

"Situacija je vrlo opasna"

Dimitrijević se slaže da situacija preti da eskalira još više, a da je narod itekako ugrožen, s obzirom na to šta se trenutno dešava.

- Ja nisam vojni stručnjak, ali sasvim sigurno da u ovom trenutku imaju zaista dobre i respektabilne vojne sisteme. Ali ovo su, čini mi se, najjače rakete do sada. Oni su razvijali to naravno s pomoći svojih američkih partnera i vojnih struktura, najkompetentnijih, mogu slobodno da kažem, tih koje su njima naklonjene, znači NATO struktura, i ne sumnjam da su ogroman broj tih projektila i oborili - rekao je gospodin Dimitrijević, pa dodao:

- Narod je svakako ugrožen, jer je situacija opasna. Na neki način, ovo je nešto što se ponavlja, neko je ponovio istoriju, sve ovo je itekako poznato našim ljudima koji su živeli tamo. Imali smo tamo ozbiljna predstavništva, i građevinska, i diplomatska. Meni to izgleda zaista užasno i potresno, izgleda da oni preživljavaju ono što su više puta u svojoj novijoj istoriji preživljavali. Na kraju krajeva, jedno ozbiljno sukobljavanje sa ovim šiitskim delom muslimanskog stanovništva, a nažalost, ovaj prostor koji je na udarima, je prostor gde ima i jako puno hrišćana, pravoslavaca, i tako dalje, jedna tužna situacija - objasnio je on.

Mediji

Yousef Masoud (STR)

 

 

Ko je sve pomagao Izraelu?

Iranske rakete su rušili Amerikanci i Jordanci, a da li je tu bilo još neke pomoći, objasnio je politikolog Klajić.

- Mislim da su to glavni partneri, Jordan je izjavio da ne želi da se njegova teritorija koristi kao igralište za druge da ratuju, tako da je on još u aprilu obarao dronove koji su dolazili iz Irana, što pokazuje da Jordan ne želi da bude uvučen u ovaj sukob. Te tenzije koje postoje između Irana i Izraela postoje već decenijama. Sa te strane opšte je poznato da Iran kroz svoje proksije kao što su Hamas, kao što je Hezbolah, kao što su Huti, pokušava da destabilizuje region, odnosno da uspostavi dominaciju kao regionalna sila. Naravno da i druge države takođe se trude da budu van ovog sukoba i pokušavaju na sve načine da budu posrednici. Amerika je trenutno svakako involvirana time što su nosači aviona prisutni i što pokazuje jednu odlučnu akciju, odnosno odlučnu akciju u smislu obaranja tih balističkih raketa, ali naravno pokazuje i jedan diplomatski pritisak da će delovati mnogo jače. Mislim da kada je u pitanju Hezbolah, ima tu i dosta grupa koje slave eliminaciju lidera i imajući u vidu da je Liban jedna država koja je 80-ih godina, kada je prilikom formiranja Hezbolaha bila poprilično prosperitetna država i nažalost, nakon što se Hezbolah infiltrirao u državu, mi smo onda videli propast Libana. Danas se Liban kao država potpuno raspada, od 2020. godine imate hiperinflaciju, imate zabranu ljudima da mogu da koriste banke. Tako da ima dosta Libanaca koji su i slavili eliminaciju generalnog sekretara Hezbolaha i koji na neki način potajno i podržavaju izraelsku akciju u kojoj je podrazumevala neutralizaciju Hezbolaha koji je terorisao i sopstveno stanovništvo - ističe Klajić.

Dimitrijević ističe da ovo nije maksimum Irana, i da će nastaviti da reaguju na provokacije od strane Izraela.

Izrael

Tanjug

 

 

- Svakako da ovo njihov maksimum, na kraju krajeva ovo je već drugi ponovljeni napad i oni prosto reaguju na provokacije na njihovoj teritoriji koje su se dešavale. Oni, naravno, smatraju to provokacijama , u ovakvom delovanju, a sasvim sigurno ovo je odgovor na dešavanja u pojasu Gaze i odgovor koji na neki način treba da pojača otpor protiv Izraela, izraelske ofanzive. Pretpostavka je da oni možda i raspolažu supersoničnim oružjem, ja bih čak rekao da su s pomoći Rusije uspeli da razviju takvo oružje i na kraju krajeva, ukoliko dođe do eskalacije ovog sukoba, ukoliko se ne uključe velike sile, mislim na one koje imaju autoritet u tom delu sveta, pre svega mislim na Ameriku i na Rusiju, ovo bi moglo da bude ozbiljan rat i rat koji može da izazove mnogo više posledica i na kraju krajeva i čitav svet da uvuče u nešto, u nešto što niko ne želi, znači ovo bi zaista mogla da bude najava nečeg mnogo goreg - upozorava Dimitrijević.

Ko je inicijator sukoba na Bliskom Istoku koji traje već decenijama?

Sukobi na Bliskom istoku traju već decenijama, Dimitrijević smatra da je jedan od razloga stalnih napada, zapravo bogatstvo koje postoji na tom tlu.

- Potpuno sam ubeđen da su inicijatori svih sukoba zainteresovane strane za ekonomsku eksploataciju na Bliskom Istoku. Vidim kao sukob gde je potrebno eliminisati mogućnost određenog naroda, ovde pre svega mislim na palestinski narod, da učestvuje u bilo kakvoj raspodeli bogatstava koja su pronađena u pojasu Gaze. U priobalju svega, tu se radi o ogromnom naftnom bogatstvu i bogatstvu u gasu, oni prosto ne žele da se to deli, žele da ostvare apsolutnu kontrolu. Ovaj sukob nije samo verske prirode, već je to iskorišćena situacija i nestabilno područje radi ekonomskog interesa velikih multinacionalnih i nadnacionalnih kompanija koje su ovo podstakle zarad buduće eksploatacije - ističe Dimitrijević.

Kako će reagovati Amerika?

Svi se pitaju kakav će korak Amerika preduzeti nakon jučerašnjeg napada Irana na Izrael, Dimitrijević ističe, da će do glavnim promena doći nakon novembarskih američkih izbora.

- Mislim da će posle američkih izbora, svet ipak na neki način morati da prestrukturiše i da iz ovog do sadašnjeg unipolarnog sveta, hegemonističkog, počne da se definiše kao multipolarni sa nekakvim drugim polovima moći. Unutar takvih polova moći mislim da će Iran uz podršku Rusije imati ozbiljno mesto i ozbiljnu ulogu, bar na tom regionalnom prostoru. Mislim da su određene strukture unutar američke države i američkog establišmenta ovo i izazvale, kao što smatram da su izazvale i u Ukrajini i isto tako smatram da ih itekako podržavaju i da njima, životi Ukrajinaca, niti palestinskog naroda, palestinske dece ne znače ništa. Oni bezkompromisno podržavaju izraelsko rukovodstvo, ova politika koju sada sprovodi Izrael uz podršku Amerike je po meni duboko pogrešna - rekao je Dimitrijević.

"Iran ne želi Trampa"

- Mislim da Sjedinjene Američke Države nisu izazvale 7. oktobar i mislim da je tu definitivno sva odgovornost na Hamasu i na političkom rukovodstvu koje je bilo u tom trenutku u pojasu Gaze. Naravno da su oni bili osnaženi Iranom, imajući u vidu šta se dešavalo u prethodnih par godina i eliminacijom Sulejmanija koje je predsednik Tramp naredio likvidiranje 2020. godine na aerodromu u Bagdadu. I zbog toga je jedan od razloga zbog čega Iran želi pre svega da Tramp ne dođe na vlast, zbog toga što zna da je on mnogo čvršći kada je u pitanju politika prema Iranu. Setimo se da je on 2017. godine kada je došao na vlast i izašao iz sporazuma koji je napravljen između zapadnih država i Irana kada je u pitanju nadgledanje nuklearnog programa koji ima Iran i da je time pokazao spremnost da dalje sankcioniše Iran - kaže Klajić.

(Blic)

BONUS VIDEO

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading