nuklearna eksplozija
Foto: Printscreen/YouTube/NOVA RS

NATO će 14. oktobra 2024. godine započeti svoje godišnje vazduhoplovne vežbe pod nazivom "Steadfast Noon", koje će trajati dve nedelje i fokusirane su na rukovanje nuklearnim oružjem. Generalni sekretar NATO-a, Mark Rute, saopštio je informaciju o početku ovih vežbi, koje se održavaju već više od deset godina i okupljaju desetine aviona iz različitih država članica NATO-a.

U okviru vežbi "Steadfast Noon" simulira se upotreba taktičkog nuklearnog oružja, ali bez stvarnog korišćenja nuklearnih bojevih glava. Lokacija na kojoj će se održavati ovogodišnje vežbe nije saopštena iz bezbednosnih razloga, a cilj ovih vežbi je poboljšanje koordinacije i interoperabilnosti između različitih vojnih snaga NATO-a u slučaju potrebe za odbranom ili primenom nuklearne strategije.

Ove godine je posebno značajno učešće finskih vojnika po prvi put u vežbama "Steadfast Noon", što ukazuje na sve veću saradnju između NATO-a i ove severne države. Međutim, ovo učešće dolazi u trenutku pojačane tenzije između NATO-a i Rusije, posebno zbog zabrinutosti Rusije zbog širenja NATO-a na sever Evrope i ulaska Finske u Savez.

Rusija je više puta isticala da širenje NATO-a na sever Evrope predstavlja ozbiljnu pretnju po regionalnu bezbednost, dok su zvaničnici iz Finske takođe iznosili stavove da NATO može predstavljati veliku pretnju po stabilnost Evrope, uprkos nedavnom pridruživanju Savezu.

Vežbe poput "Steadfast Noon" postaju centralni element u strateškom odvraćanju NATO-a u vreme kada su geopolitičke tenzije između Zapada i Rusije na najvišem nivou u poslednjih nekoliko decenija. Iako NATO naglašava da ove vežbe nemaju ofanzivni karakter, Rusija ih često doživljava kao provokaciju i pokušaj zastrašivanja.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading