Vladimir Putin u Severnoj Koreji
Foto: AP/Foto:AP


Prema visokorangiranim zvaničnicima u Kijevu i Seulu, vojni inženjeri Severne Koreje učestvuju u konfliktu u Ukrajini i pomažu Rusiji u korišćenju balističkih raketa. Guardian izveštava da su ovi inženjeri delovali iza ruskih linija, podržavajući sisteme lansiranja raketa KN-23. Neki od njih su bili među žrtvama nakon ukrajinskog napada na područje blizu Donjecka pod ruskom okupacijom prošle nedelje.

Prisustvo vojnih inženjera Severne Koreje na terenu označilo bi prvo direktno uključivanje strane vlade koja šalje vojne trupe da podrže Moskvu, uprkos tome što Rusija već ima plaćenike na svojoj strani. Ministar odbrane Južne Koreje Kim Yong-hyun izjavio je pred zakonodavcima u Seulu da je "veoma verovatno" da su severnokorejske snage raspoređene da se bore na ruskoj strani i da su potom stradale u napadu.

Veze između Severne Koreje i Rusije bile su ojačane prošle godine kada je lider Severne Koreje Kim Jong-un putovao u Rusiju na samit sa Vladimirom Putinom, čime su učvrstili svoj odnos tajnim sporazumom o oružju. Isporuke municije Pjongjanga bile su ključne za napredak Rusije na istoku Ukrajine ovog leta. Uključivanje u konflikt pruža Severnoj Koreji priliku da testira svoje oružje, stekne borbeno iskustvo za svoje trupe i učvrsti svoj položaj uz Putina.

Dok ukrajinski izvori tvrde da su severnokorejske osobe ubijene u Rusiji, Kremlj je odbacio ove izveštaje kao "još jednu lažnu vest." Nakon decenija UN sankcija usmerenih ka programima balističkih raketa i nuklearnog oružja, Pjongjang teži jačanju veza sa Rusijom i Kinom kao deo saveza protiv "zapadne hegemonije i imperijalizma."

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading