kamala i tramp
Foto: Alo/Tanjug/AP/Alex Brandon (STF)

Tada je vlada SAD-a, pod vođstvom Džona Adamsa, donela set zakona koji su regulisali odnos države prema licima koja borave na teritoriji SAD-a bez državljanstva.

Zanimljivo je da je ovaj zakon primenjen i 1941. godine. Nakon što je Japan napao SAD i izvršio napad na bazu Perl Harbor, tadašnji predsednik Frenklin D. Ruzvelt, pozivajući se na ovaj zakon, odlučio je da uvede restrikcije prema građanima Japana, Nemačke i Italije.

Prema zakonu, ukoliko se u SAD-u nalazi osoba bez američkog državljanstva, a koja dolazi iz države koja se smatra neprijateljskom, vlasti u Vašingtonu imaju pravo da je pritvore ili deportuju bez sudskog procesa.

Trampov plan je konkretno vezan, kako on tvrdi, za kriminalne grupe, prvenstveno iz Meksika i Venecuele. Svoju strategiju izložio je u gradu Aurora, u saveznoj državi Kolorado, tvrdeći da je ovo mesto „zauzela banda iz Venecuele“, iako nije izneo dokaze za ovu tvrdnju.

Plan podrazumeva korišćenje Službe za imigraciju i carinsku kontrolu (ICE) za identifikaciju i deportaciju lica koja se nalaze u SAD-u bez pasoša i vize. Važno je napomenuti da se u SAD-u trenutno nalazi više miliona ljudi iz brojnih zemalja Centralne i Južne Amerike koji su ilegalno ušli u zemlju, te bi ovaj proces deportacije koštao milijarde dolara.

Pored toga, stručnjaci ističu da bi za primenu zakona iz 1798. godine Tramp morao zvanično da proglasi rat državama poput Venecuele i Meksika, što je malo verovatno, s obzirom na to da mu je za to potrebna podrška oba doma američkog Kongresa.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading