nuklearna bomba
Foto: Printscreen/Printscreen

Ruska nuklearna doktrina je bila nepromišljena, treba je menjati, izjavio je za RIA Novosti Sergej Karaganov, naučni direktor Fakulteta za svetsku ekonomiju i međunarodnu politiku Visoke škole ekonomije Nacionalnog istraživačkog univerziteta.

- Predugo smo čekali, imali smo nepromišljenu, nemarnu nuklearnu doktrinu, moramo je menjati u praksi, apsolutno je jasno da napadi na rusku teritoriju, na naše građane, na naše vojne arsenale, na naše Oružane snage treba da budu razlog za upotrebu nuklearnog oružja. Sada smo krenuli u ovom pravom smeru sa ogromnim zakašnjenjem, jer smo ušli u specijalnu vojnu operaciju bez uključivanja našeg najvažnijeg resursa – nuklearnog. Postupili smo neoprezno i nepromišljeno, sada se vraćamo zdravom razumu“, rekao je Karaganov.

Prema njegovim rečima, to se ne tiče samo "sukoba sa Zapadom u Ukrajini".

„Sada je svet ušao u akutni period dugoročnih kriza i ratova povezanih sa restrukturiranjem svetskog sistema... Ako ovo sredstvo ne funkcioniše, onda smo osuđeni na seriju ratova, a zatim na a veliki rat - naglasio je Karaganov.

Ranije, u junu 2023. godine, Karaganov je u svom članku za časopis „Rusija u globalnim poslovima“ izjavio da je u ruskoj doktrini „neoprezno podignut“ prag za upotrebu nuklearnog oružja. Prema njegovoj oceni, raste agresivnost zapadnih elita i on ne vidi drugi način da probudi njihov osećaj samoodržanja osim kroz jačanje nuklearnog odvraćanja.

Karaganov je takođe moderirao plenarnu sednicu Sanktpeterburškog ekonomskog foruma u ​​junu 2024. uz učešće ruskog predsednika Vladimira Putina. Tokom plenarne sednice, on je više puta pokretao temu upotrebe nuklearnog oružja protiv Ukrajine i Zapada.

Na primer, rekao je da se sukob u Ukrajini ne može okončati bez „ubrzanog kretanja duž lestvice nuklearne eskalacije“ i da bi to pomoglo da se „spasi veliki broj života“.

Putin je, pak, odgovorio da polazi od činjenice da svet nikada neće doživeti nuklearne raketne udare i da Rusija nema potrebe da zvecka nuklearnim oružjem. Istovremeno, on nije isključio unošenje izmena u rusku nuklearnu doktrinu.

Zatim, u septembru ove godine, na godišnjem sastanku stalnog sastanka Saveta bezbednosti o nuklearnom odvraćanju, Putin je predložio snižavanje nuklearnog praga.

Predsednik je rekao da Rusija zadržava pravo da upotrebi nuklearno oružje u slučaju agresije, uključujući i ako neprijatelj, koristeći konvencionalno oružje, predstavlja kritičnu pretnju suverenitetu.

Predložio je da se agresija od strane nenuklearne države uz učešće nuklearne smatra njihovim zajedničkim napadom na Rusiju. Pored toga, predsednik Putin je predložio da se doktrina dopuni klauzulom kojom se Moskvi dozvoljava da koristi nuklearno oružje u slučaju agresije na Belorusiju.

Potrebu promene nuklearne doktrine predsednik Putin je objasnio značajem predviđanja situacije i prilagođavanja ovog strateškog planskog dokumenta aktuelnim realnostima, piše RIA.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading