rat
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Ruski politikolog Sergej Markov izneo je uznemirujuće tvrdnje o mogućem scenariju početka rata između NATO-a i Rusije, komentarišući reči bivšeg načelnika poljskog generalštaba Rajmunda Andžejčaka. Prema Markovljevim rečima, situacija bi mogla da eskalira nakon izbora u SAD zakazanih za 5. novembar.

Markov ističe da se ništa značajno neće desiti pre izbora u SAD, ali da bi situacija mogla da se promeni nakon izbora, između tog datuma i inauguracije novog predsednika. On upozorava da bi odlazeći predsednik Džo Bajden mogao da odobri Kijevu izvođenje udara na Rusiju uz podršku britanskih i francuskih snaga. Zanimljivo je da Markov navodi da bi udar mogli da izvedu "britanski i francuski avioni sa ukrajinskim zastavama i eventualno ukrajinski piloti", što dodatno komplikuje situaciju.

Prema Markovljevim rečima, napad na Rusiju izvršili bi avioni sa aerodroma u Poljskoj i Rumuniji, nakon čega bi Rusija uzvratila napadom na aerodrome Poljske i Rumunije. Ovo bi, prema njegovim tvrdnjama, dovelo do eskalacije sukoba, u kojem bi Poljska ispunila svoje obećanje i usledio bi udar na Sankt Peterburg i druge strateške ciljeve na ruskoj teritoriji. Markov naglašava da ovo ne bi odmah dovelo do nuklearnog rata, ali da bi situacija mogla da se razvije veoma brzo u jednom danu.

Politikolog Sergej Markov ističe da je važno delovati preventivno kako bi se sprečio ovakav scenario, te poziva one koji žele da zaustave ovaj mogući scenario da kontaktiraju Vašington, London i Pariz i zahtevaju da se ne igraju raketama dugog dometa. Ove tvrdnje ukazuju na ozbiljnu zabrinutost i potrebu za diplomatskim rešenjima kako bi se izbegao potencijalni sukob između Rusije i NATO-a.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading