Kina
Foto: Printscreen/printskrin/Jutjub


Vojska Narodne Republike Kine pokrenula je vojne manevre pod nazivom Joint Sword-2024B s ciljem blokade glavne luke i oblasti Tajvana. Glavni cilj ovih vežbi je vežbanje napada na ostrvo i zauzimanje ključnih tačaka na Tajvanu. Zvanični predstavnik Borbene komande istočne zone kineske vojske, Li Si, najavio je početak vežbe koja takođe ima za cilj da demonstrira vojnu moć Kine i da utiče na snage koje brane političku nezavisnost Tajvana.

Kineski brodovi su blokirali ostrvo zajedno sa avijacijom i vežbaju juriš na položaje potencijalnog protivnika. Četiri odreda brodova obalske straže prate aktivnosti Tajvana, dok su u manevre uključene i kineske raketne snage. Vežba se održava u Tajvanskom zalivu severno, zapadno, južno i istočno od ostrva.

Strogo upozorenje za separatističke akcije

Zvanični stav Kine je da su ovi vojni manevri strogo upozorenje za separatističke akcije snaga koje se bore za nezavisnost Tajvana. Kina ističe da je ovo legalna i neophodna operacija za zaštitu državnog suvereniteta i nacionalnog jedinstva.

Akcije Pekinga da uvežbaju zauzimanje ostrva nazvane su provokacijom u Tajpeju. Predsednik Laj Ćingde sazvao je hitan sastanak o pitanjima nacionalne bezbednosti i naložio relevantnim resorima da odgovore na akcije kineske vojske. Međutim, Vašington, koji tradicionalno pruža vojnu i ekonomsku pomoć Tajvanu, još uvek nije komentarisao situaciju.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading