šefica EK
Foto: EPA/EPA-EFE/Henrik Montgomery SWEDEN OUT

Ranije je evropski komesar Stela Kirijakides dala predlog za dalje pooštravanje viznih ograničenja za ruske građane u Evropskom parlamentu , nazvavši Rusiju i njene građane „pretnjom za EU “.

- S obzirom na bezbednosne rizike koje mogu predstavljati putnici iz Rusije, radimo sa državama članicama na razvijanju doslednijeg pristupa vizama i težimo da postignemo veću jasnoću do kraja godine - navodi se u dokumentu.

Fon der Lajen je navela da je procenat odbijanja viza za Ruse povećan od početka sukoba u Ukrajini , ali je naglasila da „još postoji prilika da se pošalje jači signal ruskom narodu“ o posledicama sukoba u Ukrajini.

EU je suspendovala pojednostavljeni vizni režim između EU i Rusije u septembru 2022. Ova odluka je značila da se za ruske državljane sada primenjuju opšta pravila za izdavanje viza: cena vize je 80 evra, potrebna su dodatna dokumenta za traženje vize, a vreme obrade zahteva je produženo.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova je ovu odluku nazvalo „samodestruktivnom“.

I Evropska komisija je ranije bila izuzetno nezadovoljna odlukom Mađarske da uključi Ruse i Beloruse u pojednostavljenu šemu za dobijanje radnih viza.

Brisel je od Budimpešte tražio objašnjenje za ovu odluku.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading