šefica EK
Foto: EPA/EPA-EFE/Henrik Montgomery SWEDEN OUT

Najava sadašnje i buduće predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen da će njen novi tim biti spreman da započne petogodišnji mandat već od 1. novembra ove godine, neće se obistiniti.

Očekivano, Evropski parlament nije želeo da popusti pod pritiscima i tokom ovog meseca organizuje saslušanje predloženih komesara, kako bi Komisija bila potvrđena na poslednjoj plenarnoj sednici u oktobru i već prvog dana novembra počela svoj novi mandat.

Na sastanku na kojem su učestvovali šefovi političkih grupa u Evropskom parlamentu, odlučeno je da saslušanje svih predloženih komesara bude od 4. do 12. oktobra. To je u sredu potvrdila predsednica Evropskog parlamenta Roberta Metsola.

Do tada će Komisija za pravne poslove dati mišljenje o kandidatima i njihovim prijavljenim finansijskim izveštajima kako bi se utvrdilo da li postoji mogući sukob interesa.

Zakazivanje saslušanja za oktobar znači da tim Ursule fon der Lajen može da počne svoj mandat najranije 1. decembra, a u idealnoj situaciji da nijedan kandidat ne bude odbijen u odborima Evropskog parlamenta.

Međutim, čak i ovaj datum deluje previše ambiciozno, iako ne i nemoguć.

Fon der Lajen je očigledno pokušala da izvrši pritisak na Evropski parlament najavom da želi da počne svoj mandat baš tog dana. U tom slučaju, smatraju diplomate u EU, parlament bi morao veoma brzo da uradi svoj posao, što bi moglo da rezultira onim kandidatima koji inače ne bi mogli da prođu.

Predloženi kandidati biće saslušani u nadležnim odborima Evropskog parlamenta, gde će se o njima glasati. Kada svi dobiju zeleno svetlo, onda Evropski parlament na plenarnoj sednici potvrđuje ceo tim Evropske komisije.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading