Napad SAD i Velike Britanije na Jemen
Foto: AP/Foto:AP

Sjedinjene Američke Države izvele su napade na pet podzemnih skladišta oružja u oblastima Jemena koje kontrolišu Huti koristeći nevidljive strateške bombardere B-2, saopštio je danas ministar odbrane SAD Lojd Ostin.

"Snage SAD gađale su nekoliko podzemnih objekata Huta u kojima se nalaze različite komponente oružja koje je grupa koristila za gađanje civilnih i vojnih plovila širom regiona", rekao je Ostin, preneo je Rojters.

Ovo je prva poznata upotreba bombardera B-2 od strane američkih snaga od početka njihovih napada na Hute, grupu koju podržava Iran.

"Upotreba nevidljivih bombardera dugog dometa B-2 Spirit demonstrira američku sposobnost napada bilo kada i bilo gde," dodao je Ostin.

Centralna komanda SAD (CENTCOM) objavila je na Iksu da trenutno radi na proceni štete i da ništa ne ukazuje na to da ima civilnih žrtava.

Napad je usledio nakon što je američka vojska ranije ovog meseca izvela 15 napada na ciljeve koji su povezani sa Hutima u Jemenu, gde su stanovnici prijavili eksplozije na vojnim ispostavama i aerodromu.

Huti izveli 100 napada na brodove na Crvenom moru

Huti su izveli skoro 100 napada na brodove koji prelaze Crveno more od novembra i naveli su da to rade iz solidarnosti prema Palestincima u izraelskom ratu u Gazi koji je počeo prošlog oktobra.

Od tada su dva broda potopljena, jedan je zaplenjen, a najmanje četiri pomoraca su ubijena.

(Tanjug)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading