Putin položio zakletvu
Foto: AP/Tanjug/Ap


Strateški uspeh Rusije u očuvanju zlatnih rezervi je tema koja je privukla pažnju javnosti, a izveštaj Erana Tala za The Jerusalem Post ističe značaj ove odluke. Rusija je uspela da sačuva svoje zlatne rezerve uprkos sankcijama koje su zapadne države uvele tokom 2022. godine.

Odluka Rusije da poveća svoje zlatne rezerve nekoliko godina pre uvođenja sankcija se pokazala kao izuzetno mudra. Iako je to tada bilo neuobičajeno, zlato je postalo ključni resurs za očuvanje ekonomske stabilnosti. Prebacivanjem značajnog dela deviznih rezervi u zlato, Rusija je izbegla zamku zapadnih sankcija koje su mogle da zamrznu ili konfiskuju rezerve u stranoj valuti.

Zlato kao ključni resurs za trgovinu van okvira zapadnog finansijskog sistema

U trenutku kada su zapadne zemlje zamrzle deo ruskih deviznih rezervi, zlato je postalo ključni resurs, posebno jer se njegovom vrednošću moglo lako trgovati van okvira tradicionalnog finansijskog sistema pod kontrolom Zapada.

Ruske zlatne rezerve dostigle istorijski rekord

Zlatne rezerve Rusije značajno su porasle poslednjih godina, dostigavši istorijski rekord od 199,764 milijardi dolara na dan 1. oktobra 2024. godine. Ovo predstavlja više od trećine ukupnih rezervi Ruske Federacije, što ukazuje na značaj koji zlato ima u očuvanju ekonomske stabilnosti zemlje.

Rusija traži načine da izbegne zavisnost od Zapada

Pored zlata, značajan deo ruskih rezervi je uložen u kineske juane, što naglašava preusmeravanje Rusije ka novim ekonomskim partnerima i alternativnim finansijskim resursima. Ovaj potez označava postepeni izlazak iz sistema koji zavisi od američkog dolara, što predstavlja izazov globalnom finansijskom poretku u kojem dolar igra dominantnu ulogu.

Strateško investiranje u zlato i juan je jasan signal da Rusija traži način da izbegne zavisnost od Zapada i da se prilagodi novim ekonomskim uslovima. Ovaj „zlatni uspon“ Rusije može promeniti pravila igre na svetskoj ekonomskoj sceni, posebno kada je u pitanju dominantna uloga američkog dolara kao rezervne valute.

Uzimajući u obzir globalnu finansijsku situaciju, mnogi analitičari veruju da je ovaj potez Rusije dugoročno značajan. Rast ruskih zlatnih rezervi šalje jasan signal da zlato ima centralnu ulogu u očuvanju ekonomske sigurnosti tokom kriza. Ovako veliki procenat zlatnih rezervi u ukupnim rezervama Rusije takođe pokazuje kako Rusija planira da osigura stabilnost svoje ekonomije u vremenu kada se globalna ekonomska pravila menjaju.

Ovaj potez Rusije pokazuje koliko je važno imati strategiju koja uključuje diversifikaciju rezervi u ključnim trenucima. Rusija je uspela da očuva svoju ekonomsku nezavisnost uprkos pritiscima Zapada, zahvaljujući pravovremenom prebacivanju velikog dela svojih rezervi u zlato, čime je značajno smanjila zavisnost od dolara i pokazala da se može odupreti finansijskim sankcijama kroz pametnu i dugoročnu strategiju.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading