Italija
Foto: Alo/Tanjug

  "Bolonja je pod vodom, a situacija je 'gora nego u maju 2023. godine'", rekla je privremena načelnica Emilije-Romanje Irena Priolo, navodeći da je ukupno 13 opština u "kritičnoj situaciji", uključujući celu Bolonju, Ređo Emiliju i Modenu nakon što je u toj oblasti palo 175 milimetara kiše po metru kvadratnom za samo nekoliko sati.

Grad Banjokavalo u blizini Ravene, koji je već pogođen poplavama, uključujući prošlomesečne poplave, u potpunosti je evakuisan. Priolo je pozvala stanovnike da poštuju uputstva vlasti. Gradonačelnik Bolonje Mateo Lepore uputio je apel stanovnicima na društvenim mrežama da ne izlaze iz kuća i da ne koriste automobile u blizini Ravone, koja se izlila u subotu uveče. Lepore je naveo da je u Bolonji za četiri sata palo više od 80 milimetara kiše po kvadratnom metru.

Celu Italiju pogodile su obilne kiše i jaki vetrovi, a posebno Siciliju, koja je pre toga mesecima bila pogođena velikom sušom. Velike poplave zabeležene su u subotu u Toskani zbog izlivanja reke Čečine, uzrokovanog pucanjem nasipa u severnom delu regije nakon što su obilne kiše pogodile to područje. Povećanje nivoa vode usledilo je nakon obilnih padavina koje su tokom noći zahvatile ceo okrug Livorno, preneo je list "Korijere dela Sera". Kao mera opreza, evakuisano je desetak osoba. Poplave su takođe zahvatile područja oko Pize.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading