Valerija Fediokina
Foto: Printscreen/Foto: Printscreen/instagram


Valerija Fedjakina, poznata kao Kraljica kriptovaluta, optužena je za vođenje piramidalne šeme koja je ciljala četiri različite osobe i omogućila joj da zaradi 17 miliona funti za manje od 60 dana. Fedjakinu su istraživali policajci tokom prošle godine nakon što ju je Kremlj optužio da je pokrenula ogromnu prevaru kako bi pomogla Ukrajini. Optužbe su se odnosile na to da je novac koji je zaradila preusmerila na oružane snage Ukrajine kako bi im pomogla u borbi protiv Putinove invazije.

Fedjakinini advokati negiraju tvrdnje da je imala nameru da novac pošalje neprijateljima Vladimira Putina. Ona je uhapšena u septembru 2023. godine pod sumnjom da je vodila navodnu piramidalnu prevaru, nakon što su žrtve tvrdile da ih je prevarila za milione. Istraga je kasnije potvrdila gubitke u iznosu od 17 miliona funti, a sav novac je poticao od četiri žrtve.

 

 


Modus operandi

Fedjakina, poznata i kao Bitmama na internetu, navodno se predstavljala kao ekspert za kriptovalute i privukla je bogate pojedince obećavajući im profit od ulaganja u kriptovalute. Njen lažni portfolio na društvenim mrežama tvrdio je da je zadužena za globalne kancelarije u Moskvi, Dubaiju, Monaku, Srbiji, pa čak i Turskoj. Nakon što bi stekla poverenje ljudi, navodno bi im rekla da joj pošalju novac kako bi ga prenela u Dubai kao kriptovalutu, tvrde istražitelji.

 

 

 

 


Optužbe i boravak u zatvoru

Nakon detaljnog istraživanja, istražitelji tvrde da je Fedjakina novac preusmerila na oružane snage Ukrajine kako bi im pomogla u borbi protiv Putinove invazije. Uhapšena je dok je pokušavala da pobegne iz Rusije avionom za Ujedinjene Arapske Emirate. U trenutku hapšenja bila je u šestom mesecu trudnoće, a nakon porođaja smeštena je u pritvor. Iako je privremeno puštena iz zatvora kako bi rodila ćerku, ubrzo je vraćena nazad. Njena odbrana konstantno negira sve optužbe za prevaru, tvrdeći da je i sama žrtva kripto zavere.

Očekuje se da će formalne optužbe biti podignute protiv Fedjakine u novembru, a ukoliko bude osuđena, preti joj do 10 godina zatvora. Ova situacija dolazi u vreme kada je Vlad poslao još jednu 24-godišnju ženu u zatvor zbog optužbi da je prodavala tajne Ukrajini. Viktoria Mukhametova osuđena je na 12 i po godina zatvora nakon što je optužena da je predala Kijevu nacrte za ruske tenkove.

 

 

(The Sun)

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading