hrvatska vojska
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Nakon što je premijer Hrvatske Andrej Plenković u utorak rekao da će nekoliko NATO oficira iz misije NSATU biti u Ukrajini, o svemu se oglasio predsednik Republike Hrvatske Zoran Milanović.

Na teritoriji Ukrajine, a ne NATO-a!

– Andrej Plenković potvrdio je danas da će članovi misije NATO NSATU sigurno biti na teritoriji Ukrajine. Citiram ga: "Ako je aktivnost NATO-a pomoćna aktivnost – čega? Naoružavanje i obuka. Koga? Ukrajine i ukrajinske vojske. Dakle, i ovde će ova aktivnost NSATU imati nekoliko oficira za vezu koji će sigurno biti u Ukrajini, sto posto će biti u Ukrajini". U Ukrajini će sigurno biti, da ponovim reči tog nečasnog čoveka koji je do juče lagao hrvatski narod da će članovi misije NSATU biti isključivo na teritoriji članica NATO-a, nikako u Ukrajini - istakao je Milanović.

Milanović kaže da je to misija NATO-a za koju, kao vrhovni komandant VS, nije dao prethodno odobrenje, "misija u koju Andrej Plenković želi da pošalje pripadnike Oružanih snaga".

"Vojna podrške tokom rata!"

- Nisam dao prethodnu saglasnost za učešće Hrvatske u misiji NSATU jer neću dozvoliti hrvatskim vojnicima da učestvuju u misiji čiji će pripadnici, potvrdio je Plenković, 'sigurno biti u Ukrajini'. A to je Plenković do sada želio da sakrije od Hrvatske - rekao je on i dodao:

- Podsetiću vas i na zadatke misije NSATU, a to nisu – kako to Plenković želi da prikaže – dostava pošte. Glavni zadaci NATO vojnika u misiji biće razvoj snaga, koordinacija opreme, koordinacija obuke i logistika opremanja ukrajinske vojske. Ako Plenkoviću nije jasno, sve su to aktivnosti vojne podrške zemlji tokom rata.

"Video sam dokument"

- Osim što laže, Plenković sada manipuliše podacima iz tajnog dokumenta – obmanjuje hrvatski narod kada kaže da će u Ukrajinu otići „nekoliko oficira za vezu”. Svi, a ja sam jedan od njih, koji su imali uvid u taj dokument – koji je, a da se zna, sačinilo Ministarstvo odbrane – znaju da se ne radi o „nekoliko oficira za vezu“ ili dostavljača pošte, kako to cinično kaže Plenković. Sada je valjda jasno zašto je po svaku cenu hteo da spreči poslanike u Odboru za odbranu da imaju uvide u taj dokument – kako bi nastavio da manipuliše činjenicama i obmanjuje hrvatski narod - saopštio je Milanović.

Predsednik Hrvatske kaže da u "ovoj manipulaciji" Plenković je spreman da ide toliko daleko da ubedi ljude da je odlazak pripadnika NATO misije u zaraćenu zemlju nešto „notorno“, za njega je očigledno i uobičajeno.

"To je presedan"

- I ovo je prvi put od početka ruske agresije na Ukrajinu da članice NATO-a organizovano i koordinisano idu na teritoriju zemlje u ratu koja nije članica Alijanse. To je presedan. A ono što Plenković radi je notorno – hoće Hrvatsku da uvuče u rat - rekao je Milanović i dodao:

- Uskratio sam svoju prethodnu saglasnost za učešće Hrvatske u misiji NSATU isključivo na osnovu hrvatskih interesa i brige za hrvatske vojnike. Kao vrhovni komandant Oružanih snaga imao sam informacije koje su učvrstile moju poziciju, ali nisam dovodio u pitanje pravo drugih članica NATO-a da dobrovoljno pristupe NSATU. Tako sam Hrvatsku odgovorno pozicionirao kao pouzdanu članicu, ali prije svega kao ravnopravnu članicu Alijanse koja brine i o svojim interesima. Za razliku od Plenkovića koji je po ko zna koji put gurao Hrvatsku u korist tuđih interesa kao poslušne države.

- I da ponovim da svima bude jasno – dao sam prethodnu saglasnost za 12 misija NATO, EU i UN koje su mirovne misije, ali nisam za 13. NSATU, jer Hrvatska bezuslovno zadržava pravo na svoj stav o učešću u misijama da pomoći državama u ratu koje nisu članice Alijanse – navodi se u saopštenju Službe za odnose s javnošću kabineta predsednika Republike Hrvatske.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading