Donald Tramp na suđenju
Foto: EPA/EFE

Viši američki okružni sudija Pol Fridman potpisao je naredbu kojom se od vojske SAD zahteva da sada „proizvede relevantne, neoslobođene evidencije“ do ili pre petka, prema sudskim dokumentima.

Tužbu je podnela nestranačka nadzorna organizacija i neprofitna organizacija "American Oversight", koja se zalaže za objavljivanje vladinih zapisa.

U avgustu, bivši predsednik i sadašnji republikanski kandidat učestvovali su u ceremoniji polaganja venaca povodom obeležavanja treće godišnjice smrtonosnog napada na američke trupe tokom njihovog povlačenja iz Avganistana.

Prema tadašnjim izveštajima, zvaničnik Arlingtonskog groblja pokušao je da spreči Trampovo predizborno osoblje da uđe u Sekciju 60, gde su pohranjeni mnogi američki veterani iz Avganistana i Iraka.

Američka vojska tvrdi da je službenica groblja verbalno zlostavljana i "naglo gurnuta u stranu" od strane Trampovog predizbornog osoblja.

Ali u avgustu, menadžer Trampove kampanje Kris Lasivita okarakterisao je optužbu kao "sramnu".

"Jedan pojedinac“, tvrdi Lasivita, je pokušao je da „fizički spreči“ Trampov tim da ga „otprati na ovaj svečani događaj“.

Navodni incident podstakao je potpredsednicu Kamalu Haris da kritikuje Trampa, rekavši da "ne poštuje sveto tlo".

Naredbom Okružnog suda SAD u okrugu Kolumbija od utorka se traži da se dokumenti puste na način koji omogućava kontinuiranu zaštitu identiteta.

"Nakon izbornih nedelja, američki narod „ima jasan i ubedljiv interes da zna kako je vlada reagovala na navodni incident u koji je umešan glavni predsednički kandidat koji ima istoriju politizacije vojske“, saopštio je Čioma Čukvu, privremeni izvršni direktor American Oversight-a u utorak.

- Ovi zapisi pripadaju javnosti i drago nam je što se sud složio sa potrebom da se ubrza naš zahtev - rekao je Čukvu.

- Radujemo se što ćemo dobiti izveštaj o incidentu i učiniti ga dostupnim javnosti - rekao je.

Zvaničnici Trampove kampanje su prvobitno obećali da će objaviti video koji će dokazati da Tramp nije kriv. Ali takav video od tada nije objavljen.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading