Grejem Filips
Foto: Printscreen/Foto: Twitter/printscreen


Bivši jutjuber Grejem Filips , poreklom iz Notingema, nedavno je dobio azil u Rusiji nakon što je suočen sa sankcijama Vlade Velike Britanije. Filips je optužen da je tokom karijere delovao kao marioneta Kremlja i da je ispitivao britanskog ratnog zarobljenika pod nalogom Rusije.

Iako se Filips opisuje kao nezavisni novinar koji postupa sa "potpunim integritetom" u izveštavanju, njemu je zabranjen ulazak u Ukrajinu 2014. godine, a široko je osuđen u aprilu 2022. nakon što je intervjuisao britanskog ratnog zarobljenika Aiden Aslin-a, koji je tada služio u ukrajinskoj vojsci i bio u rukama ruskih trupa nakon što su ga zarobili dok je bio u borbi kao ukrajinski marinac u gradu Mariupol na početku invazije.

 

 


Tokom 45-minutnog intervjua, Filips je nazvao Aslina "plaćenikom" i upozorio ga da bi mogao biti osuđen na smrtnu kaznu zbog pomaganja Ukrajini. Nakon što je pušten, Aiden je izjavio: "Razgovarao je sa mnom kao da je moja sudbina već bila zapečaćena. Bilo je kao da je znao da ću biti pogubljen."

Iako je Filips pokušao da se bori protiv sankcija 2023. godine, sud je odbacio njegovu žalbu na početku te godine. Sudija Džonson je označio kaznu Britanca zbog podrške Rusiji kao "legitimnu, racionalnu i proporcionalnu". Prilikom donošenja konačne presude, sudija je rekao: "Tužilac je odlučio da se suprotstavi preovlađujućem međunarodnom konsenzusu. Da se pridruži ruskoj invaziji Ukrajine, da putuje na liniju fronta i da pomogne Rusiji u borbi protiv njenog propagandnog rata. Nije pokazao nikakvu novinarsku odgovornost ili etiku. Njegova dela direktno podržavaju Rusiju u politikama ili akcijama koje destabilizuju Ukrajinu."

Nakon što je dobio sankcije, Filips je brzo upoređen sa nekoliko drugih muškaraca i dobio nadimak "Lord Haw Haw". Tokom Drugog svetskog rata, nekoliko ljudi je dobilo nadimak zbog širenja ekstremno desničarske nacističke propagande iz Nemačke u Veliku Britaniju. Jedan od najpoznatijih muškaraca koji je dobio nadimak "Lord Haw Haw" bio je Vilijam Džojsi, američki fašista koji je živeo u Engleskoj sve do početka rata, kada se preselio u Nemačku pre nego što je dobio državljanstvo 1940. godine. Bio je viđen kao glas Britanske unije fašista tokom rata. Nakon što je uhvaćen, osuđen je na smrt zbog visokog izdaje.

 

 

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading