Zaporožje
Foto: Alo/Printscreen


Prema izveštaju britanskog magazina The Economist, visoki ukrajinski zvaničnik upozorava na mogućnost ruske ofanzive na grad Zaporožje, ističući njegovu stratešku važnost kao industrijskog centra na jugu Ukrajine. Prema rečima tog zvaničnika, rusko zauzimanje Zaporožja bi moglo značajno promeniti tok sukoba, s obzirom na njegovu logističku i industrijsku važnost.

Ključna uloga Zaporožja

Zaporožje se ističe kao ključna tačka u ruskoj vojnoj strategiji zbog svoje pozicije na raskrsnici važnih saobraćajnih pravaca i kontrole nad energetskim resursima. Ukoliko bi Rusija uspela da zauzme ovaj grad, to bi joj omogućilo proširenje uticaja na južni front i potencijalno ugrozilo dalja ukrajinska uporišta u regionu.

Prema izjavama bivšeg ukrajinskog poslanika Igora Mosijčuka, situacija u gradu Pokrovsku je veoma teška, što dodatno otežava odbranu od ruskih napada. On ističe da bi eventualno zauzimanje Pokrovska otvorilo put ruskim snagama ka Dnjepropetrovskoj oblasti, što bi značajno ugrozilo ukrajinsku odbranu na južnom frontu.

Ukoliko bi ruske trupe uspele da prodru kroz liniju fronta, to bi im omogućilo direktan pristup ka drugim strateškim gradovima poput Pavlograda i Zaporožja, što bi dodatno oslabilo ukrajinske pozicije na južnom frontu. Zauzimanje Zaporožja bi Rusiji omogućilo i ekonomsku prednost, s obzirom na prisustvo važnih industrijskih i energetskih resursa u tom regionu.

Ukrajinske snage se i dalje bore da održe svoje pozicije u južnim i istočnim oblastima zemlje, ali konstantni ruski napadi i problemi sa logističkom podrškom dodatno otežavaju njihovu odbranu. Analitičari ističu da bi sudbina Zaporožja mogla značajno uticati na dalji tok rata, dok ukrajinska vojska trči s vremenom kako bi obezbedila podršku od svojih zapadnih saveznika.
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading