Nemačka granica
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock


Nemačka, nekadašnja kolonijalna sila, suočava se s problemom trgovine ljudskim lobanjama iz perioda kolonijalne vladavine. Iako je zemlja odavno prestala s kolonijalnom ekspanzijom, tamna senka prošlosti i dalje utiče na aktuelne događaje.


Nemački muzeji i univerziteti posvećeni su istraživanju porekla lobanja i kostiju kako bi ih vratili zemljama iz kojih potiču. Kroz takozvane restitucione ceremonije, trude se da se suoče s kolonijalnim nasleđem i najavljuju definitivno stavljanje tačke na ilegalnu trgovinu ljudskim ostacima.

Trgovina ljudskim lobanjama - neetička praksa koja se nastavlja i danas

Iako se trgovina ljudskim lobanjama smatra neetičkom i neprihvatljivom, lobanje i dalje stižu u Nemačku, iako nije poznato tačno s kojih teritorija potiču. Mnogi ljudski ostaci, koji su posledica zločina nemačke ruke, nalaze se u državnim muzejima i zbirkama, dok su drugi dospeli u privatno vlasništvo.

Prodaja ljudskih kostiju na javnim mestima kao što je "Pijaca neobičnih i retkih stvari"

Nesvakidašnje je da se ljudske lobanje iz kolonijalnog perioda prodaju na različitim mestima, uključujući i "Pijacu neobičnih i retkih stvari" koja se održava na nemačko-belgijskoj granici. Ova praksa izaziva zabrinutost jer se lobanje kolonijalnog porekla s kultnim značajem prodaju kao robe.

U Nemačkoj, posedovanje i trgovina ljudskim lobanjama nisu zakonski regulisani, što predstavlja veliki problem u suzbijanju ove problematike. Iako je trgovina ljudskim ostacima zabranjena prema smernicama kompanije Meta, istraživanja pokazuju da trgovcima ova zabrana ne predstavlja prepreku.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading