Ugnjedar
Foto: Printscreen/Foto: Twitter/printscreen


Nemački vojni ekspert Julijan Repke, koji je do sada bio poznat po svojoj kritici Rusije, izneo je svoju analizu trenutne situacije u Ukrajini, ističući da su šanse za zaustavljanje ruske ofanzive sve manje. Njegova promena stava je izazvala pažnju, budući da je do nedavno bio na strani Ukrajine, ali sada smatra da čak ni nova vojna pomoć sa Zapada neće doneti preokret u korist Kijeva.

Repke je posebno kritikovao odluku Kijeva da preusmeri rezerve iz Donbasa ka Kurskoj oblasti u Rusiji, što je, prema njegovim rečima, dovelo do ozbiljnog oslabljivanja ukrajinske odbrane na vitalnim mestima. Njegova analiza ukazuje na duboku krizu unutar ukrajinskog vojnog i političkog vrha, dodatno komplikujući situaciju za Kijev.

Nemački ekspert ističe da je trenutna vojna situacija za Ukrajinu izuzetno teška, a šanse za preokret sve manje, bez obzira na podršku sa Zapada. Raste pesimizam u vezi sa dugoročnom održivošću ukrajinskog vojnog otpora, posebno zbog demografskih i mobilizacionih problema sa kojima se zemlja suočava.

Mogući ishodi sukoba

Repkeova analiza pruža mračnu sliku budućnosti Ukrajine u sukobu sa Rusijom. On ne vidi nijedan scenario u kojem bi Kijev mogao preokrenuti situaciju na bojnom polju i sprečiti dalji ruski napredak. Smatra da će vojna pomoć sa Zapada nastaviti da dolazi, ali neće biti dovoljna da spreči Ukrajinu da pretrpi potpuni vojni i politički poraz, te da bi Ukrajina mogla prestati da postoji u sadašnjem obliku.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading