Donald Tramp
Foto: Profimedia/Foto: Shutterstock


Najmanje 49 Amerikanaca je zaraženo opasnom bakterijom ešerihijom koli, a jedan čovek je preminuo, nakon što su jeli u restoranima "Mekdonalds" u deset saveznih država. Većina zaraženih jela je burger "kvoter paunder", a preliminarna istraga nagoveštava da bi narezani luk mogao biti izvor zaraze.

Infekcije su prijavljene između 27. septembra i 11. oktobra, a ovaj slučaj je došao u javnost nakon što je "Mekdonalds" podržao republikanskog kandidata za predsednika SAD, Donalda Trampa. Dete se nalazi u teškom stanju, a zaraženi su identifikovani u deset saveznih država, pri čemu je Kolorado zabeležio najviše slučajeva - čak 26.

Američki sekretarijat za poljoprivredu (USDA) i uprava za hranu i lekove (FDA) sprovode istragu kako bi identifikovali izvor trovanja. Preliminarna istraga ukazuje na narezani luk koji se koristi samo u burgeru "kvoter paunder", kao mogući izvor zaraze. Cezar Pinja, šef lanca snabdevanja "Mekdonaldsa" u Severnoj Americi, naglasio je ozbiljnost situacije i najavio povlačenje burgera "kvoter paunder" iz ponude, kao i prekid distribucije luka u pogođenim područjima.

Politika i kontroverze

Ova priča je dobila dodatnu pažnju zbog političkih kontroverzi, posebno nakon što je Tramp radio u Mekdonaldsu kao deo svoje kampanje, u odgovoru na navode Kamale Haris da je radila u istom lancu brze hrane tokom studentskih dana. "Mekdonalds" je saopštio da ne može da potvrdi priču Harisove, a ni ona sama nema dokaze da je radila u tom restoranu tokom 1980-ih.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading