OTKRIVENA JE NEVOLJA! "NEMAČKA MORA HITNO DA REAGUJE" Savetnik ministra Lindnera izneo upozorenje
Foto: EPA/Foto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Putna, železnička i energetska infrastruktura zahtevaju hitna ulaganja, pokazalo je novo istraživanje profesora sa Univerziteta u Frajburgu i savetnika ministra Kristijana Lindnera.

- Državne investicije već duže vreme ne uspevaju da održe status kvo - zaključio je Feld.

Između 2025. i 2028. samo putnoj infrastrukturi je potrebno više od 57 milijardi investicija, od kojih je 63 milijarde potrebno za železničku mrežu, prema studiji koju je naručio menadžer fonda Union Investment.

Potrebna ulaganja u energetske objekte na kopnu i moru u okviru zelene tranzicije mogla bi dostići iznos od 270 milijardi evra, navodi se u izveštaju.

Vladi u Nemačkoj "vezane ruke"

Dobijanje kapitala moglo bi da bude otežano stagnacijom nemačke privrede, a vladi u Berlinu su vezane ruke zbog strogih fiskalnih propisa, takozvane „kočnice duga”.

U 2022. godini, stopa investicija u Nemačkoj, izražena kao udeo javnih investicija u bruto domaćem proizvodu (BDP), iznosila je 2,6 odsto i približno je jedan procentni poen niža od proseka zemalja članica Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj. (OECD).

Prema Feldovim rečima, problem bi se, između ostalog, mogao rešiti uključivanjem privatnih investitora u projekte poput osnivanja infrastrukturnih fondova.

Nemačka država ima udela u brojnim infrastrukturnim kompanijama, koje bi mogle da dobiju dodatna ovlašćenja za zaduživanje, sugerisao je savetnik ministra finansija.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading