BRIKS
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock


Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije, Sergej Rjabkov, nedavno je saopštio glavne kriterijume za države-partnere BRIKS-a. Među ovim kriterijumima ističe se neučestvovanje u jednostranim sankcijama protiv članica asocijacije, održavanje dobronamernih odnosa sa drugim državama i članstvo u UN. Takođe, istaknuto je da država treba da poštuje principe delovanja BRIKS-a, posebno kada je reč o donošenju odluka po principu konsenzusa.

Rjabkov je naglasio važnost poštovanja ovog kriterijuma, ističući da države ne smeju primenjivati jednostrane nelegitimne sankcije prema bilo kojoj od članica BRIKS-a. Ovo predstavlja ključni faktor u procesu selekcije novih partnera, a posebno se ističe da evropske zemlje, članice EU i NATO, ne prolaze ovaj kriterijum ukoliko primenjuju jednostrane sankcije.

Nakon što su lideri zemalja BRIKS-a definisali kriterijume za nove partnere na samitu u Kazanju, spoljnopolitičke institucije su preuzele zadatak vođenja razgovora sa potencijalnim partnerima. Rjabkov ističe da se trenutno pažljivo proučavaju sve prijave vezane za BRIKS, te da će nakon analize biti ostvareni kontakti sa ovim zemljama. Istaknuto je da je proces selekcije kompleksan i zahteva jasnu sliku o tome kako potencijalni partneri percipiraju trenutnu situaciju.

Rjabkov je najavio da će nakon pregovora biti napravljen spisak novih kategorija partnera koji će imati priliku da se približe BRIKS-u i učestvuju u radu čitavog niza mehanizama te asocijacije. Ovim se otvara mogućnost za proširenje kruga partnera BRIKS-a i jačanje saradnje sa novim zemljama.
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading