Putin briks
Foto: EPA/EPA-EFE/VYACHESLAV PROKOFYEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

Američki CNN u svojoj analizi samita BRIKS-a u Kazanju ističe da iza ruskog predsednika Vladimira Putina stoji koalicija saveznika, uprkos nastojanjima Zapada da ga izoluje. Navodi se da samit svedoči o sve većem zbližavanju zemalja koje su deo organizacije, što doprinosi želji za "vidljivim pomakom u globalnoj ravnoteži snaga" i suprotstavljanju Zapadu predvođenom SAD-om.

Samit BRIKS-a u Kazanju, održan od 22. do 24. oktobra, predstavlja značajan događaj za Rusiju, budući da je najveći međunarodni skup koji se nedavno održao u ovoj zemlji. Pomoćnik ruskog predsednika Jurij Ušakov istakao je da je na samitu učestvovalo 36 zemalja, od kojih je čak 22 bilo predstavljeno na najvišem nivou, dok su rukovodioci šest međunarodnih organizacija takođe bili prisutni.

Značaj samita za Putina


Samit u Kazanju pružio je ruskom predsedniku Putinu mogućnost da razgovara jedan na jedan sa kolegama iz BRIKS-a i visokim zvaničnicima iz prijateljskih zemalja. Ova prilika za dijalog sa ključnim akterima u međunarodnoj politici od izuzetnog je značaja za Putinovu globalnu poziciju i uticaj.

Analiza ističe da samit BRIKS-a jasno pokazuje da Putin nije izolovan, već da iza njega stoji koalicija zemalja u nastajanju, te da postoji želja da se suprotstavi Zapadu na čelu sa SAD-om. Ovo je važan element Putinove spoljne politike koji se manifestuje kroz jačanje veza sa zemljama članicama BRIKS-a.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading