sb un
Foto: EPA/EPA-EFE/STEPHANI SPINDEL, ilustracija

Švajcarska misija pri UN saopštila je da je sastanak zatražio Iran uz podršku Alžira, Kine i Rusije, prenosi Rojters.

- Akcije izraelskog režima predstavljaju ozbiljnu pretnju međunarodnom miru i bezbednosti i dodatno destabilizuju ionako krhki region - rekao je iranski ministar spoljnih poslova Irana Abas Arakči u pismu upućenom 15-članom savetu u subotu.

- Islamska Republika Iran, u skladu sa principima sadržanim u Povelji Ujedinjenih nacija i međunarodnim pravom, zadržava svoje inherentno pravo na legalan i legitiman odgovor na ove zločinačke napade u odgovarajućem trenutku - napisao je on.

Nekoliko izraelskih aviona izvršilo je tri talasa udara u subotu pre zore na fabrike raketa i druge lokacije u blizini Teherana i u zapadnom Iranu, saopštila je izraelska vojska.

Bila je to odmazda za iranski napad na Izrael 1. oktobra sa oko 200 balističkih projektila, a Izrael je upozorio svog teško naoružanog glavnog neprijatelja da ne uzvrati nakon najnovijeg udara.

Izraelski ambasador u UN-u Deni Danon odbacio je iransku žalbu Ujedinjenim nacijama, rekavši u nedelju da Iran „pokušava da deluje protiv nas u diplomatskoj areni sa smešnom tvrdnjom da je Izrael prekršio međunarodno pravo“.

- Kao što smo ponavljali iznova i iznova, imamo pravo i dužnost da se branimo i koristićemo sva sredstva koja su nam na raspolaganju da zaštitimo građane Izraela - rekao je Danon.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading