Vašington post
Foto: Printscreen/Foto: Youtube/Printscreen


"Vašington post", jedan od najpoznatijih listova u vlasništvu Džefa Bezosa, donosi preokret u svojoj politici podrške predsedničkim kandidatima, prekršivši višedecenijsku tradiciju. Ovo je izazvalo dosta pažnje u američkom medijskom pejzažu, posebno imajući u vidu da je poslednji put ova novina odlučila da ne podrži ni jednog kandidata bilo 1988. godine.

Odluka izdavača Vilijama Luja da novine više neće podržavati ni jednog predsedničkog kandidata je izazvala dosta polemike. On je istakao da je ključno da novine ostanu nezavisne i da omoguće čitaocima da sami formiraju svoje mišljenje, čime je jasno stavio do znanja da će "Vašington post" ubuduće zauzimati neutralan stav vezano za predsedničke kandidate.


Ova odluka predstavlja značajan preokret u politici ovog lista, imajući u vidu da je uredništvo "Posta" u većini slučajeva podržavalo demokratske kandidate, povremeno i republikance, tokom prethodnih izbora. Bivši glavni urednik Martin Baron, koji je vodio list tokom mandata Donalda Trampa, kritikovao je ovu odluku kao "kukavičluk".

Očekuje se da će ova promena politike "Vašington posta" imati značajan uticaj na medijsku scenu u SAD. Donald Tramp, kao i drugi, mogu shvatiti ovaj potez kao ohrabrenje da nastave sa pritiscima na vlasnike medija, posebno imajući u vidu da je Džef Bezos i vlasnik "Amazona".

Razlozi iza odluke

Odluka "Vašington posta" da se distancira od podrške bilo kom predsedničkom kandidatu, nakon decenija izražavanja podrške demokratskim kandidatima, izaziva različite reakcije i spekulacije. Izdavač Vilijam Luis je istakao da je ključno da novine ostanu nezavisne, te da čitaocima omoguće da sami formiraju svoje mišljenje. Ova odluka predstavlja veliki preokret i postavlja pitanje budućnosti političke orijentacije ovog lista.

Ova odluka je izazvala dosta reakcija u javnosti, a bivši glavni urednik Martin Baron je javno kritikovao ovaj potez, nazvavši ga "kukavičluk". Mnogi se pitaju kako će se ova promena odraziti na politički pejzaž SAD i koliki će uticaj imati na medijsku scenu.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading