ZELENSKI PROMENIO MELODIJU! NATO lideri reagovali, pa usledio preokret
Foto: Shutterstock

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski insistirao je u sredu da je uvek bio zahvalan Zapadu za oružje, municiju i svu drugu pomoć, nakon što su i američki i britanski zvaničnici pokrenuli to pitanje na samitu NATO-a u Viljnusu u Litvaniji.

„Ne razumem jasno pitanja. Uvek smo bili zahvalni i uvek smo zahvalni“, rekao je Zelenski na konferenciji za novinare.

„Jednostavno ne znam kako drugačije da budemo zahvalni. Možemo se probuditi ujutru i zahvaliti ministru. Neka mi napiše kako da budem zahvalan, i ja ću biti zahvalan.”

Ukrajinski lider je odgovarao na pitanje o izjavi britanskog sekretara za odbranu Bena Volasa, koji je ranije napomenuo da bi to pomoglo Kijevu da pokaže neku zahvalnost, umesto da uvek muči Zapad.

„Mi nismo Amazon“, rekao je Volas novinarima, pozivajući se na, kako je rekao, žalbe američkih kolega da Ukrajina ponekad tretira SAD kao onlajn prodavca.

Američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan takođe je rekao da su neke od kritika Kijeva „potpuno neosnovane i neopravdane“, napominjući da je Vašington obezbedio „ogromnu količinu kapaciteta“ ukrajinskoj vojsci.

„Mislim da američki narod zaslužuje određeni stepen zahvalnosti od vlade Sjedinjenih Država za njihovu spremnost da se pojača, kao i od ostatka sveta“, rekao je Salivan, neposredno pre sastanka između Zelenskog i američkog predsednika Džozefa Bajdena u sredu popodne.

Neuobičajeni prikazi javnih kritika usledili su nakon što je Zelenski u ponedeljak napao NATO jer Kijevu nije dao rok za članstvo i optužio blok predvođen SAD da Ukrajini ne pokazuje odgovarajuće poštovanje. Američko rukovodstvo je navodno bilo „besno“ zbog objava Zelenskog na društvenim mrežama.

Zelenski i njegovo osoblje odlučili su da pošalju „provokativni“ tvit u pokušaju da pomere debatu unutar NATO-a u svoju korist, izvestio je Blumberg u sredu, pozivajući se na „više od desetine diplomata i zvaničnika“, koji su svi govorili pod uslovom anonimnosti. Taj potez se pokazao „kontraproduktivnim“, navodi agencija. Nekoliko lidera NATO-a reklo je Zelenskom tokom večere u utorak da treba da se „ohladi“ i pogleda šta NATO zapravo nudi. Bajden nije prisustvovao večeri.

Britanska delegacija je intervenisala kako bi smirila situaciju, navodi Blumberg. Obraćajući se novinarima u sredu, britanski premijer Riši Sunak je insistirao da je Zelenski zapravo izrazio svoju zahvalnost „nebrojeno puta“ njemu lično, parlamentu i ministrima kabineta, i za vojnu pomoć i za zapadno „rukovodstvo“.

Velika Britanija je drugi po veličini donator Kijevu u vrednosti 6 milijardi dolara, dok su SAD izdvojile preko 46 milijardi dolara, prema Kilskom institutu za svetsku ekonomiju u Nemačkoj, koji vodi praćenje podrške za Ukrajinu.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading