DRON SE SRUČIO NA TERITORIJU RUSIJE! Kamera zabeležila smrtonosno dejstvo "Aligatora" (FOTO/VIDEO)
Foto: EPA/EPA-EFE/OLEG PETRASYUK/EPA-EFE/STRINGER

Generalštab oružanih snaga Ukrajine tvrdi da kijevske snage nastavljaju da zadržavaju ofanzivna dejstva ruskih trupa na istoku zemlje i da napreduju na jugu.

U pravcu Limana u Donjeckoj oblasti ruske snage su izvele neuspešne ofanzivne operacije i brojne vazdušne i artiljerijske udare", navodi ukrajinski generalštab.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski obišao je trupe kod Bahmuta pohvalivši snage za specijalne operacije.

Iz Moskve ponavljaju da uspešno zaustavljaju sve pokušaje napredovanja ukrajinske vojske.

Gradske vlasti Zaporožja saopštile su da su dve osobe poginule u ruskom raketnom napadu na stambene zgrade blizu železničke stanice.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

Kraj bloga za 522. dan rata u Ukrajini

Ukrajinac godinu dana čuvo ruski tenk u svom dvorištu

23.10 - Ruski tenk pronađen je u dvorištu Ukrajinca, rekao je portparol Ukrajinske dobrovoljačke armije Sergej Bračuk na Telegramu.

"Čovek je više od godinu dana čuvao odbačeni tenk T-80 kao trofej. Tenk je predat državnom tužilaštvu i služiće za potrebe oružanih snaga", rekao je Bračuk.

Ruski udarni avioni Vazdušno-desantnih snaga tuku po boku Bahmuta (VIDEO)

22.46

 

 

Uništen "Bredli" na Artjemovskom pravcu (VIDEO)

22.18 - Vojnici dobrovoljačkog bataljona „Bars-13“ uništili su BMP Bredli Oružanih snaga Ukrajine na Artjemovskom pravcu.

Snimak zapaljene bespilotne letelice u Rostovskoj oblasti (VIDEO)

21.31 - Dron se srušio u selo Daraganovka, Neklinovskog okruga Rostovske oblasti, oštećeni su krov privatne kuće i automobil, napisao je na Telegramu gubernator regiona Vasilij Golubjov.

Na lice mesta izašla je ekipa hitne pomoći, iako za sada nema informacija o povređenima.

U toku je istraga.

 

Ova ruska taktika razara ukrajinsku vojsku

21.20Nemački general Frejding tvdi da su Rusi srušili NATO principe ratovanja

Rat u Ukrajini se može okončati političkom odlukom

21. 05 -Rat u Ukrajini može se okončati političkom odlukom, saopštio je italijanski ministar odbrane Gvido Krozeto.

- Trenutno smo u ćorsokaku, što nas tera da razmišljamo o dugom, ako ne i veoma dugom vremenskom okviru (za kraj rata). Ukrajinska kontraofanziva, kako su neki od nas pretpostavljali, naišla je na niz poteškoća. Ruski rovovi ometaju ofanzivne operacije. Stoga, politički izbor može odrediti kraj sukoba - istakao je on.

Češka zaplenila imovinu ruskog biznismena Jevtušenkova

20 48 - Češke vlasti su zaplenile imovine ruskog biznismena Vladimira Jevtušenkova, vlasnika kompanije "Sistema", objavili su lokalni mediji.

Jevtušenkov je krajem juna uvršten na listu sankcija, a njegova imovina u Karlovim Varima procenjena je na više od 20 miliona dolara, prenose Vedomosti.

Prema pisanju čeških medija, blokirani su svi računi ruskog biznismena i ograničen je rad njegovog hotela "Savoy Westend" u Karlovim Varima.

Vrednost hotela se procenjuje na oko 4,6 miliona dolara.

U hotelu trenutno mogu da borave samo oni koji su uplatili boravak do kraja juna, a iz uprave hotela upozorili su da bi zaposleni mogli da ostanu bez posla.

Jevtušenkov je na udaru sankcija Velike Britanije od proleća 2022. godine, a u aprilu ove godine, London je uveo restriktivne mere protiv porodice Jevtušenkov - njegove supruge Natalije, sina Feliksa i ćerke Tatjane.

Pregovori Ukrajine sa SAD

20.20 - Ukrajina će sledeće nedelje početi pregovore sa SAD o bezbednosnim garancijama, izjavio je šef kabineta predsednika Ukrajine Andrij Jermak.

"Ove garancije važe sve dok Ukrajina ne dobije članstvo u NATO, što je najpouzdanija garancija bezbednosti“, rekao je Jermak i dodao da je reč o bilateralnom dokumentu.

Garancije su "konkretne i dugoročne obaveze koje će pomoći Ukrajini da pobedi i odbije rusku agresiju u budućnosti“, rekao je Jermak.

Ukrajina će sledeće nedelje početi pregovore sa SAD o bezbednosnim garancijama, izjavio je šef kabineta predsednika Ukrajine Andrij Jermak.

"Ove garancije važe sve dok Ukrajina ne dobije članstvo u NATO, što je najpouzdanija garancija bezbednosti“, rekao je Jermak i dodao da je reč o bilateralnom dokumentu.

Garancije su "konkretne i dugoročne obaveze koje će pomoći Ukrajini da pobedi i odbije rusku agresiju u budućnosti“, rekao je Jermak.

Dron-kamikaza "Lancet" je poleteo u lov (VIDEO)

19.54

 

 

 

Gradonačelnik Donjecka: Masovno granatiran Kujbiševski okrug

19.37 - Kujbiševski okrug u Donjecku je pod masovnim granatiranjem Oružanih snaga Ukrajine, saopštio je gradonačelnik tog grada Aleksej Kulemzin.

“Prema preliminarnim informacijama, ima žrtava“, napisao je Kulemzin na Telegram kanalu.

Pozvao je stanovnike da što više ograniče kretanje ulicom.

Američki pukovnik: Ruski sistem utvrđenja je kolosalna prepreka za Ukrajince

19.00 - Ruska vojska će opkoliti Harkov zbog serije velikih poraza ukrajinske komande u Luganskoj Narodnoj Republici, rekao je bivši savetnik Pentagona pukovnik Daglas Mekgregor na svom Jutjub blogu.

Ukrajinska komanda neće moći da probije ruski sistem utvrđenja, to je kolosalna prepreka, duboka desetinama kilometara, smatra Mekgregor. Pukovnik je trenutnu situaciju nazvao beznadežnom za Oružane snage Ukrajine.

„Rusi su probili odbranu Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Кupjanska i Limana i preuzimaju kontrolu nad putem koji će im omogućiti da se kreću na zapad ili severozapad, kako bi opkolili Harkov“, predvideo je oficir, piše Sputnjik.

 

"Da je kontraofanziva uspela, Rusija bi morala da upotrebi nuklearno oružje"

18.35Medvedev saopštio zašto bi to bilo nužno

Lokalne vlasti: Ukrajinske snage granatirale Novu Kahovku

18.00 - Oko 20 stambenih objekata ostalo je bez snabdevanja gasom u Novoj Kahovki u Hersonskoj oblasti nakon ukrajinskog granatiranja, saopštile su lokalne vlasti.

"Kao rezultat današnjeg granatiranja, delimično je uništen krov jedne stambene kuće i oštećen je gasovod u Novoj Kahovki. Prekinuto je snabdevanje gasom za 20 kuća", naveli su iz gradske uprave na Telegramu, prenosi TAS.

Dodaje se da su radovi na popravci obustavljeni zbog granatiranja.

Smrtonosno dejstvo "Aligatora" na frontu (VIDEO)

17.45 -

 

 

Zelenski očekuje da će Rusija nastaviti da napada energetski sistem Ukrajine

17.20 - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je danas da očekuje da će Rusija kasnije ove godine, kada vreme postane hladnije, nastaviti napade na energetski sistem Ukrajine.

- Očigledno je da će ove jeseni i zime neprijatelj pokušati da ponovi teror nad ukrajinskom energetskom industrijom. Trebalo bi da budemo spremni na to - poručio je Zelenski, dodavši da će učiniti sve što je moguće da zaštiti električnu mrežu, prenosi Rojters.

Prema njegovim rečima, ukrajinska vlada, bezbednosni zvaničnici i energetski radnici rade na zaštiti energetskog sistema od fizičkih oštećenja, sabotaže ili sajber napada.

Žestok napad iz tenka T-80 (VIDEO)

17.00

 

 

Ukrajinci zauzimaju Bahmut

16.47- Ukrajinske snage izvele su kontraofanzivne operacije na najmanje tri dela fronta, navodi Institut za proučavanje rata (ISV).

Američki istraživački centar je rekao da trupe napreduju u nekim oblastima u svojoj dnevnoj proceni rata od 29. jula.

Geolocirane slike ISV potvrdile su da ukrajinske snage napreduju u blizini severozapadnog predgrađa Kurdjumivka, oko osam milja jugozapadno od Bahmuta. Drugi snimci pokazuju kako ukrajinske trupe napreduju do položaja u blizini severnog predgrađa Prijutna u pograničnom regionu Donjeck-Zaporožje.

Zašto je propala ukrajinska kontraofanziva?

15:33-  Kontraofanziva Oružanih snaga Ukrajine je propala zbog potpune nekompetentnosti predsednika Vladimira Zelenskog, izjavio je potpukovnik Oružanih snaga SAD Toni Šafer u intervjuu novinaru Stivenu Gardneru.

- Otvoreno priznati da stvari idu loše, isto je kao i upozoriti svog neprijatelja. ‘Ako je to istina, hajde da to iskoristimo’, i, sudeći po svemu, tako se i dogodilo. Rusi su se pažljivo, ali efikasno time okoristili - tvrdi stručnjak.

Putin razgovarao sa afričkim liderima posle parade za Dan ratne mornarice

14:52 - Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin, posle današnje parade organizovane za Dan ratne mornarice, razgovarao je sa svojim počasnim gostima, liderima nekih afričkih zemalja.

 

 

Rusija proslavlja Dan mornarice 

14:20 - Velika pomorska parada koja uključuje najsavremenije borbene brodove, topovnjače i podmornice, održava se danas na reci Nevi u Sankt Peterburgu povodom proslave Dana mornarice Rusije.

Predsednik Rusije i vrhovni komandant Vladimir Putin prati tradicionalno prati pomorsku paradu, koja se održava na Dan ruske mornarice, na reci Nevi i obilazi paradni sastav borbenih brodova u Kronštatskom putu na predsedničkom čamcu.

Dan ruske mornarice

AP/Tanjug

 

 

UKRAJINI PRETI GRAĐANSKI RAT? Sve ide ka stravičnom krvoproliću

13:55 - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski suočiće se sa građanskim ratom ako nastavi da nezakonito drži vlast u zemlji, rekao je politikolog Oleg Soskin, bivši savetnik nekadašnjeg predsednika Ukrajine Leonida Kučme.

Ceo tekst pročitajte OVDE

Papa Franja apelovao na Rusiju da oživi Crnomorski sporazum o žitu

13:15 - Papa Franja pozvao je danas Rusiju da oživi Crnomorski sporazum o žitu, kojim je Moskva dozvolila Ukrajini da izvozi žito iz svojih morskih luka uprkos ratu.

"Apelujem na svoju braću, zvaničnike Ruske Federacije, kako bi se Crnomorska inicijativa nastavila i žito moglo bezbedno da transportuje", rekao je papa Franja tokom nedeljne molitve, preneo je Rojters. 

Još jedan napad dronom na Moskvu

12:57 - Oružane snage Ukrajine treći put za nedelju dana napale su glavni grad Rusije

 

 

 

Ukrajinske snage granatirale Klimovski okrug

12:25 - Gubernator Brjanske oblasti Aleksandar Bogomaz saopštio je da su ukrajinske snage granatirale Klimovski okrug. Granate su pale na teritoriju uzgajivačnice svinja, a povređene su dve žene koje su prevezene u bolnicu.

Kasnije je gubernator rekao da je broj povređenih osoba u granatiranju porastao je na tri i njima se pruža medicinska pomoć.

Rusi izveli kontranapad

11:55 - Ruske snage izvele su kontranapad i potisnule ukrajinsku vojsku iz sela Staromajorsko na zaporoškoj liniji fronta, izjavio je šef pokreta „Zajedno sa Rusijom“ Vladimir Rogov.

Prema njegovim rečima, Staromajorsko je faktički prešlo u sivu zonu.

- Sada se vode borbe ne toliko za samo naselje, koliko za kontrolu nad njegovim predgrađem - naglasio je Rogov.

Vazdušna uzbuna

11:20 - U šest ukrajinskih regiona proglašena je vazdušna uzbuna.

Uzbuna je u Čerkaskoj, Poltavskoj, Harkovskoj, Kirovogradskoj, Dnjepropetrovskoj i Nikolajevskoj oblasti.

Uzbuna je objavljena i u delovima DNR, Zaporoške i Hersonske oblasti koje su pod kontrolom Kijeva.

Putin: Ruska mornarnica dobija 30 novih brodova

10:48 - Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da će ruska mornarica ove godine dobiti 30 novih brodova.

Putin je govorio na ceremoniji u Sankt Peterburgu povodom obeležavanja Dana mornarice Rusije.

dan ruske mornarice

AP/Tanjug

 

 

Oborena tri ukrajinska drona, nema žrtava

10:20 - Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da je rano jutros oborilo tri ukrajinska drona koja su pokušavala da napadnu Moskvu.

Niko nije povređen, a pričinjena je samo manja materijalna šteta na fasadi dve poslovne zgrade u poslovnom okrugu Moskva-Siti, rekao je gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin, preneo je Rojters.

Ministarstvo odbrane je saopštilo da su se dva drona srušila u okrugu Moskva-Siti, nakon što su oborena korišćenjem radio-elektronske opreme. PVO je oborila još jedan dron u vazduhu iznad oblasti Odintsovo u Moskovskoj regiji.

Moskva

Tanjug

 

 

Branu Kahovka uništili Ukrajinci po nalogu SAD

09:55 - Bivši savetnik šefa Pentagona, pukovnik Daglas Mekgregor izjavio je da su branu Nova Kahovka u Ukrajini najverovatnije uništili Ukrajinci po nalogu američkog rukovodstva.

"Uništenje brane Kahovka u Ukrajini najverovatnije su odobrile Sjedinjene Američke Države. Izgleda da postoji konsenzus da su Ukrajinci to uradili, a rečeno mi je da je tu odluku zapravo odobrila, ako hoćete, (podsekretarka za politička pitanja SAD) Viktorija Nuland“, napisao je Mekgregor na platformi Iks, ranije poznatoj kao Tviter.

Putin: Ukrajina promenila taktiku - čuva opremu koristeći pešadiju

09:22 - Ukrajinske oružane snage u poslednje vreme pokušavaju sa pešadijom da napadaju ruske položaje, u strahu da ne izgube vojnu opremu, rekao je novinarima ruski predsednik Vladimir Putin.

"Nastupile su neke (taktičke) promene. Ukrajinska komanda u oklopnim vozilima dovodi ljude na liniju fronta, ubacuju ih u borbe, a oprema odmah nestaje. Očigledno, oni čuvaju opremu iz straha da je ne izgube i napadaju pešadijom, izlažući ljude granatiranju naših tenkova i artiljerije", rekao je predsednik Rusije, prenosi TASS.

 

Ulica Testovskaja još blokirana

08:54 - Ulica Testovskaja u Moskva Sitiju, gde su ukrajinske bespilotne letelice oštetile fasade zgrada, i dalje je blokirana.

 

Napadnut Krim

08:10 - Kijevski režim organizovao je napad na objekte na Krimu uz pomoć 25 dronova koji su svi uništeni, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Šesnaest bespilotnih letelica oborile su snage PVO, još devet je neutralisano sredstvima za elektronsko ratovanje, a da nisu stigli do cilja. Oni su se srušili u Crnom moru i na rtu Tarhankut.

U napadu nije bilo žrtava i materijalne štete, dodaje se u saopštenju Ministarstvaa

Ukrajinska vojska potvrdila napad na most između Hersonske oblasti i Krima

07:58 - Ukrajinska vojska potvrdila je da je u tokom jučerašnjeg izvela napad na most Čonhar, koji povezuje poluostrvo Krim sa delom Hersonske oblasti.

Potvrda Uprave za strateške komunikacije Oružanih snaga Ukrajine usledila je nakon što su ruski opunomoćenici na teritorijama Hersonske oblasti optužili Ukrajinu da je krstarećim raketama napala mosta i prugu, koja povezuje grad Džankoj na Krimu i Heničesk u Hersonskoj oblasti, prenosi Kijev independent.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je protivvazdušna odbrana "oborila sedam projektila".

 

Putin nakon sastanka s afričkim liderima: Rusija spremna za sukob sa NATO

07:23 - Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da Rusija ne želi direktan sukob sa NATO ali da je, ako neko to želi, Moskva spremna.

"Uvek smo spremni za svaki scenario. Ali ovo niko ne želi. I na inicijativu američke strane, svojevremeno smo napravili poseban mehanizam za sprečavanje ovih sukoba. Naši šefovi pojedinih resora direktno komuniciraju jedni sa drugima i imaju mogućnost da se konsultuju o svakoj kriznoj situaciji", rekao je Putin na konferenciji za novinare posle Samita Rusija-Afrika u Sankt Peterburgu. 

Napomenuo je da to sugeriše da "niko ne želi nikakve sukobe", prenose RIA Novosti. 

 

Rusija: Ukrajina dronovima napala Moskvu

 07:02 - Ukrajinski dron je rano jutros napao Moskvu, ali nema žrtava, rekao je major Sergej Sobjanin, prenosi Tas.

“Noćas je bio napad ukrajinskim dronom. Fasada dve zgrade u gradu je blago oštećena. Nema žrtava“, naveo je Sobjanin na Telegramu.

U napadu su učestvovala dva drona, koja su potom oborena u zapadnom Podmoskovlju.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading