KIJEV SADA KREĆE SA NOVOM TAKTIKOM Otkriveno šta najviše koči Ukrajince u prodoru ka Berdjansku
Foto: Shutterstock

- Linije odbrane koje su Rusi utvrdili ovde u prethodnih godinu dana su ključni razlog zašto se ukrajinska ofanziva odvija ovako kako se odvija, iako ona nije bez rezultata, upravo u ovom potezu južno od Orehova - rekao je Radulović.

Ne prodor, već širenje

Dodao je da ne treba očekivati dalje probijanje Ukrajinaca ka jugu, već širenje istočno i zapadno ka mestima Verbove i Rovno, da bi pokušali na taj način da ojačaju i obezbede svoje bokove.

Radulović smatra da je potez od Orehova južno ka Tokmaku i ka Melitopolju glavni napadni pravac, dok pravac od Novoselke služi kao pomoćni pravac, da se vežu ruske snage kod Ugljedara, da bi se onemogućilo njihovo prebacivanje ka Orehovu.

- Kada je već probijena prva linija odbrane sada će se ići na učvršćivanje tih pozicija i širenje dalje. Ako se kasnije bude nastavilo ka obali, onda će Tokmak biti u velikom problemu. On se ne mora nužno zauzimati, kada dođe u domet artiljerije može čak i da se zaobiđe - rekao je Radulović.

Oslobađanje Andrejevke

Na pitanje o stanju fronta u okolini Bahmuta, Radulović je rekao da je po najnovijim informacijama Andrejevka oslobođena od strane ukrajinske vojske, i da Ukrajinci na potezu južno od grada jedan deo teritorije vraćaju pod svoju kontrolu.

- Ovde postoji jedna strateški važna pruga oko koje su se nedeljama i mesecima vodile borbe. Prema najnovijim satelitskim snimcima čini mi se da su Ukrajinci uspeli u jednom delu da preseku tu prugu koja ide dalje ka Donjecku. Kako stvari stoje iz ovog južnog poteza Ukrajinci pokušavaju da preseku jednu strateški bitnu komunikaciju, međunarodni put E-40 - rekao je Radulović i objasnio da se ta komunikacija koristi za dopremanje naoružanja, opreme i svežeg ljudstva ruskim snagama koje se nalaze severno od Bahmuta.

Radulović smatra da se Ukrajincima obila o glavu ideja da pokušaju sa brzim prodorima na južnom pravcu, i da ono što su učili po zapadnoj doktrini nije bilo moguće primeniti.

- Ako nemate podršku iz vazduha i ako nemate prevlast u vazduhu, da vaše snage na zemlji "gura" i očisti teren za njih, slabo šta možete da uradite. Ako hoćete da idete u koloni na liniju fronta koja je tako postavljena "olupaćete se", naročito kada imate tako gusta polja - smatra Radulović.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading