Rat u Ukrajini
Foto: AP/LIBKOS (STR)

Kijev je saopštio da su ruske snage proteklog dana izvodile napade u pravcu Limana, Bahmuta, Avdejevke, Marjinke i Šahtjorska, te da su u ruskom granatiranju Hersona poginule najmanje dve osobe.

Kremlj, s druge strane, tvrdi da su jedinice ruske PVO oborile ukrajinski dron u Belgorodskoj oblasti. Odbijanje Vašingtona da finansira Kijev, ocenjuju kao privremenu pojavu, jer će, kako kažu, Amerika i dalje biti direktno uključena u sukob.

U međuvremenu, ministri inostranih poslova EU okupili su se u Kijevu u znak podrške Ukrajini i obećali kontinuiranu vojnu podršku. 

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao ih je na uvođenje nove runde sankcija Rusiji i poručio da pobeda Ukrajine u ratu sa Rusijom zavisi od saradnje sa Evropskom unijom.

Kraj bloga za 586. dan rata u Ukrajini

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA 

SAT OTKUCAVA! Bela kuća najavila novi problem na frontu u Ukrajini

23.00Džon Kirbi je saopštio da je ostalo oko šest do osam nedelja pre nego što stvari postanu teške na frontu.

Moskva: Ukrajinska raketa oborena iznad Krima

22.34 - Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je oborilo ukrajinsku raketu kod obale Krima.

Kako se navodi u saopštenju, ruski PVO sistemi oborili su ukrajinsku raketu "neptun" iznad severozapadnog dela Crnog mora kod obale Krima.

Dejstvo višecevnih bacača raketa "Grad" (VIDEO)

22.00 - Pripadnici vazdušno-desantnih snaga ruske armije uništili su protivničke položaje na soledarskom pravcu uz pomoć višecevnih bacača raketa „Grad“.

 

 

Visoki ukrajinski general: Naše trupe napreduju na južnom frontu

21.19 - Jedan od najviših ukrajinskih generala rekao je da njegove snage napreduju na jugu.

"U sektoru Tavrije došlo je do napredovanja odbrambenih snaga“, rekao je general Oleksandr Tarnavski u objavi na Telegramu.

Tarnavski, komandant južne grupe ukrajinskih snaga, rekao je da su trupe izvršile 1.198 zadataka u poslednja 24 sata, pri čemu su ruske snage pretrpele izgubile 261 čoveka, a da je još deset vojnika zarobljeno.

Generalštab ukrajinskih oružanih snaga je u svom večernjem izveštaju rekao da se ofanzivne operacije odvijaju na istoku i jugu.

Dron preciznim udarom uništavaju transport OSU kod Rabotina (VIDEO)

20.48

 

 

Duda: Mi smo apsolutno ključna zemlja

20.01 - Predsednik Poljske Andžej Duda rekao je danas da jedini auto-put koji iz Zapadne Evrope ide u Ukrajinu prolazi kroz Poljsku.

"Želim veoma snažno da istaknem da smo mi apsolutno ključna zemlja za budućnost kada je u pitanju podrška Ukrajini. Jedini auto-put koji ide od Zapadne Evrope do Ukrajine ide preko Poljske. To je auto-put A4 i svi to dobro znaju“, rekao je Duda.

"Najkvalitetnije pruge prolaze kroz Poljsku, aerodrom svetske klase u Žešovu, blizu poljsko-ukrajinske granice, danas je vazdušna veza sa Ukrajinom", dodao je on.

Istovremeno, poljski predsednik je rekao da njegova zemlja ne odbija da podrži Ukrajinu.

"Poljska ovde igra apsolutno ključnu ulogu. Podržavali smo Ukrajinu, podržavaćemo je i to ćemo činiti mirno i dosledno u skladu sa našim savezničkim obavezama", rekao je on, prenosi Sputnjik.

Duda je dodao da je u utorak učestvovao u telefonskoj konferenciji o Ukrajini, koja je održana na inicijativu američkog predsednika Džozefa Bajdena. Na konferenciju su pozvani lideri zemalja G7, lideri EU, a prisustvovao je i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

UKRAJINCI IMAJU ROK DO KRAJA GODINE Zapad traži da Kijev ubrza kontraofanzivu

19.38 - Novinar Mark Temnicki je u članku za američko izdanje Hil izneo mišljenje da će, ukoliko Oružane snage Ukrajine do kraja godine ne postignu uspeh u kontraofanzivi, biti zaključen mirovni sporazum pod uslovima povoljnim za Rusiju.

Rusko MO: Uništen ukrajinski dron

19.04 - Ukrajinski dron uništen je iznad Brjanske oblasti oko 15.00 časova, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Ruski vojnici pronašli neeksplodirane granate u blizini nuklearke

18.30 - Ruski vojnici danas su u neposrednoj blizini Zaporoške nuklearke pronašli neeksplodirane granate strane proizvodnje.

Kako javlja rusko Ministarstvo odbrane, granate su pronađene prilikom redovne rotacije osoblja Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA), a utvrđeno je da pripadaju Oružanim snagama Ukrajine.

Brifing ruskog Ministarstva odbrane:

17.50 - Ruska vojska odbila je tri napada ukrajinskih snaga na krasnolimanskom pravcu, likvidiravši do 65 vojnika;

- Na zaporoškom pravcu ruska vojska je izvela napade na ukrajinske snage na području Rabotina, likvidirano je do 90 vojnika i uništena su dva oklopna transportera;

- U pravcu Кupjanska tokom proteklog dana je likvidirano do 60 ukrajinskih vojnika, uništena su i dva tenka, dok su gubici ukrajinskih snaga na južnodonjeckom pravcu bili više od 120 vojnika;

- Na hersonskom pravcu je likcvidirano do 45 vojnika;

- Na teritoriji fabrike tenkova u Harkovu pogođeni su objekti za remont i obnovu oklopne tehnike oružanih snaga Ukrajine;

- Кod Pavlograda u Dnjepropetrovskoj oblasti uništeni su objekti za proizvodnju čvrstog raketnog goriva i eksplozivnih supstanci;

- Ruski sistemi PVO su tokom protekla 24 sata oborili 58 ukrajinskih dronova i dva projektila iz višecevnih raketnih bacača „hajmars“.

Udar "pametnim bombama“ na tvrđavu OSU u Avdijevki (VIDEO)

17.00 - Vazdušno-kosmičke snage Rusije pokrenule su snažne napade „pametnim bombama“ na tvrđavu Oružanih snaga Ukrajine u Avdijevki.

Poljska: Ukrajina nas nije pozvala

14.39- Poljski ministar državne imovine Jacek Sasin izjavio je danas da Ukrajina nije pozvala Poljsku na Međunarodni forum odbrambene industrije prošle nedelje.

"Poljska grupa za naoružanje (PGZ) nije pozvana. Nijedna poljska kompanija nije prisustvovala događaju", rekao je Sasin za radio ZET, dodajući da je nedavno video niz neprijateljskih gestova iz Ukrajine, prenosi Euraktiv.

Zelenski poziva EU na saradnju i uvođenje novih sankcija Rusiji

14.10- Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je danas ministre spoljnih poslova EU, okupljene u Kijevu, na uvođenje nove runde sankcija Rusiji. „Svaka pauza u sankcijama produžava rusku agresiju, a pauza posle 11. paketa sankcija se već predugo otegla“, rekao je on na sastanku u Kijevu.

Prethodni krug sankcija odobren je 23. juna i imao je za cilj da se suprotstavi zaobilaženju sankcija preko trećih zemalja, prenosi Kijev independent.

Snimak preciznog raketnog udara na lokaciju ukrajinskih militanata u Družkovki

13.23-  

 

 

Snažne eksplozije odjekuju u Nikolajevu

11.45- Uzbuna za vazdušni napad uvedena je i u oblasti Harkov od 09:18 po moskovskom vremenu

Eksplozija se dogodila u Nikolajevu u Ukrajini 3. oktobra, prenose ukrajinsi mediji.

Šmihal: Ukrajina i EU će održati sledeći sastanak Saveta ministara EU u decembru

10.37- Ukrajina i Evropska unija održaće sledeći eksterni sastanak Saveta ministara spoljnih poslova EU u decembru ove godine, izjavio je ukrajinski premijer Denis Šmihal. „Ukrajina i EU održaće sledeći sastanak Saveta za pridruživanje u decembru ove godine.

To je dogovoreno na sastanku sa visokim predstavnikom Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Boreljom“, napisao je Šmihal na Fejsbuku.

Ukrajina: Uništeno 29 ruskih dronova i jedna krstareća raketa

09.55- Ukrajina je uništila 29 od 31 ruskog drona i jednu krstareću raketu, od kojih je većina ciljala regione Nikolajeva i Dnjepropetrovska, saopštila je danas ukrajinska vojska. Napadi su tokom noći u talasima trajali više od tri sata, navodi južna komanda ukrajinskih snaga, prenosi Rojters.

Delovi pogođenih letelica koji su padali u gradu Dnjepru na jugoistoku zemlje izazvali su požar u privatnoj firmi koji je brzo ugašen, saopštio je guverner Dnjepropetrovske oblasti Sergej Lisak.

Zelenski razgovarao sa Tajanijem o ukrajinskoj formuli mira i evrointegracijama

08.26- Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski i ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani razgovarali su o situaciji na frontu, evropskim i evroatlantskim integracijama Ukrajine, ukrajinskoj formuli mira i vojnoj pomoći, uključujući protivvazdušnu odbranu.

"Razgovarali smo o situaciji na ratištu, primeni ukrajinske formule mira, Globalnom mirovnom samitu. Veoma je važno ojačati protivvazdušnu odbranu kako bismo zaštitili ukrajinske civile i žitnu infrastrukturu", napisao je Zelenski na Fejsbuku.

Harkov zbog rata gradi prvu podzemnu školu

08.13- Ukrajinski grad Harkov izgradiće prvu potpuno podzemnu školu, s ciljem zaštite učenika od učestalih ruskih raketnih napada, objavio je gradonačelnik Ihor Terehov.

„Takvo sklonište omogućiće hiljadama dece u Harkovu da nastave bezbedno obrazovanje „licem u lice“ čak i tokom raketnih pretnji“, objavio je Terehov na Telegramu, prenosi Rojters.

Pentagon: Ponestaje novca za dopunu vojnih zaliha nakon slanja oružja Ukrajini

07.17- Pentagon je upozorio danas američki Kongres da mu ponestaje novac za zamenu oružja koje su SAD poslale Ukrajini i da je primoran da uspori snabdevanje pojedinih trupa kako bi ih zaštitio od "neizvesne budućnosti".

"Neuspeh da popunimo naše vojne zalihe na vreme može da naškodi spremnosti naše vojske", navodi se u pismu upućenom liderima Kongresama u koje je AP imao uvid.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading