Rat u Ukrajini
Foto: AP/LIBKOS (STR)

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel izjavio je da bi Ukrajina mogla da se pridruži Evropskoj uniji 2030. ''ako obe strane urade svoj domaći zadatak''. "Ukrajina i druge zemlje kandidati moraju sprovesti reforme, boriti se protiv korupcije i ispuniti zakonske uslove.

Nama u EU treba da bude jasno šta želimo da postignemo zajedno, koji su nam prioriteti i na šta želimo da potrošimo novac. I moramo da ubrzamo naše procese donošenja odluka", rekao je Mišel u intervjuu za nemački ''Špigel''.  

BLOG UŽIVO

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

"Rusi moraju da plate"

23:02 - Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je tokom govora u Teksasu da SAD proučavaju pravne opcije za korišćenje 300 milijardi dolara zamrznute ruske imovine, čija se većina nalazi u Evropi, u cilju pomoći Ukrajini. Blinken je istakao da, prema njegovom mišljenju, "Rusi moraju da plate“ za obnavljanje Ukrajine i korišćenje zamrznute imovine može biti "jedan od načina da se to uradi“.

Moćan snimak uništavanja neprijateljske tehnike u pravcu Hersona

22:36 - Borci grupe Dnjepar uništili su neprijateljsko borbeno vozilo pešadije i MT-LB zajedno sa militantima.

 

 

Ukrajinski raketni sistem dejstvuje po ruskim položajima

21:41 - Par ukrajinskih 122-mm MLRS BM-21 "Grad" udara Ruske pozicije. Lokacija nastanka snimka je nepoznata.

 

 

Priveden Magomedov

21:01 - Dan ranije, policajci su priveli bivšeg ministra sporta Dagestana i gradonačelnika grada Kiziljurta Magomeda Magomedova.

 

 

Ruska vojska uspostavila punu kontrolu nad hersonskim ostrvima

20:21 - Ruska vojska ponovo je uspostavila punu kontrolu nad hersonskim ostrvima koji se nalaze na ušću Dnjepra i izlazu u Dnjeparski zaliv nakon što se povukla voda koja ih je poplavila nakon izlivanja izazvanog uništenjem Kahovske hidroelektrane, izjavio je za Sputnjik komandant jedinice brigade obalske odbrane grupe snaga „Dnjepar“ sa pozivnim „Kursk“.

Ruska artiljerija dejstvuje po frontu

19:00 - Artiljerci 88. brigade Južne grupe snaga uništavaju položaje Oružanih snaga Ukrajine u rejonu Spornoje.

 

 

Prodaje se Prigožinova vila

18:11 - Vila na obali Crnog mora koja je navodno pripadala šefu Vagnera Jevgeniju Prigožinu prodaje se za sumu od milion i po dolara!

 

 

Na Krimu zarobljen ukrajinski diverzant

17:11 - Federalna služba bezbednosti (FSB) Rusije sprečila je pokušaj grupe ukrajinskih diverzanata da prodru na Krim. Diverzanti ukrajinske obaveštajne službe su pokušali da snime provokativne fotografije i video snimak s ukrajinskom zastavom, navedeno je u saopštenju.

Jedan diverzant je zarobljen i ispitan. On je ispričao da je grupa htela da snimi fotografije i video na kojem se diverzanti vide s ukrajinskom zastavom u pozadini, dok borave na Krimu.

Vazdušna opasnost u više oblasti Ukrajine

12.45-  Vazdušna opasnost objavljena je u Odeskoj, Nikolajevskoj, Dnjepropetrovskoj, Kirovgradskoj i Čerkaskoj oblasti Ukrajine, kao i na delovima Hersonske i Zaporoške oblasti koje su pod kontrolom Kijeva, sledi iz podataka onlajn-mape Ministarstva za digitalnu transformaciju Ukrajine.

Zelenski razgovarao sa Tajanijem o ukrajinskoj formuli mira i evrointegracijama

08.45- Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski i ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani razgovarali su o situaciji na frontu, evropskim i evroatlantskim integracijama Ukrajine, ukrajinskoj formuli mira i vojnoj pomoći, uključujući protivvazdušnu odbranu.

"Razgovarali smo o situaciji na ratištu, primeni ukrajinske formule mira, Globalnom mirovnom samitu. Veoma je važno ojačati protivvazdušnu odbranu kako bismo zaštitili ukrajinske civile i žitnu infrastrukturu", napisao je Zelenski na Fejsbuku.

Sunak: Britanija spremna da podrži Ukrajinu koliko god bude potrebno

07.20- Britanski premijer Riši Sunak izjavio je danas tokom video-poziva u kojem su učestovali lideri zemalja G7 i članica NATO, da je Velika Britanija spremna da podrži Ukrajinu vojno, humanitarno i ekonomski ''koliko god bude potrebno''.

''Premijer Riši Sunak govorio je o tekućoj vojnoj, humanitarnoj i ekonomskoj pomoći Velike Britanije Ukrajini i naglasio da će se ta podrška nastaviti koliko god bude potrebno'', saopšteno je iz Dauning strita, prenosi Rojters.

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading