Ukrajina
Foto: Alo/Alo!ilustracija/M.LJ

Ako pitate danske stručnjake koji prate tok sukoba, oni se u potpunosti slažu sa njegovom glavnom porukom.

„U ovom trenutku, u pogledu naoružanja i osoblja, kao i politički, situacija je u velikoj meri u Putinovu korist“, priznaje Kristijan Sobi Kristensen, šef Centra za vojne studije Univerziteta u Kopenhagenu.

„To ne znači da će se svi ukrajinski frontovi srušiti preko noći i da će ruski tenkovi ući u Kijev, ali ovo je prekretnica“, rekao je on.

Analitičar Anders Puk Nilsen sa Vojne akademije smatra da Zapad mora da rastegne postojeće ekonomske mišiće da bi promenio status kvo. „Ono što Zapadu zaista nedostaje je jasna strategija i kompetentan politički menadžment. A da li za to postoji politička volja je i dalje veliko pitanje“, kaže on.

Dug i težak put

Poslednjih meseci Putin je bio u retki državničkoj poseti Kazahstanu i sastao se sa kineskim predsednikom Si Đinpingom. On je sklopio ugovore o snabdevanju dronova iz Irana i projektila iz Severne Koreje i kupio fabriku oružja u Indiji. Ukratko, velika su ulaganja u vojsku.

„Zapad je tek sada počeo da shvata da je pred nama dug sukob, ali Rusija je to ranije shvatila. Pred nama je dug i težak put i zato su oni sada u prednosti“, kaže Anders Puk Nilsen.

Dakle, sa čisto vojne tačke gledišta, Rusija će imati prednost 2024. godine“, zaključuje on.

„Kada se sukobi odugovlače, njihova dinamika se menja. I u takvim slučajevima, sve se svodi na to ko ima više resursa i ko duže traje“, objašnjava Kristijan Sobi Kristensen.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je još u septembru upozorio da će sukob biti intenzivan, ali Zapad još nije skupio snagu, kaže Anders Puk Nilsen.

On je naveo primer obećanja EU da će Ukrajini isporučiti milion granata. Ali početkom novembra – uključujući i izjave danskog ministra odbrane Troelsa Lunda Poulsena (liberalna partija „Venstre“) – postalo je poznato da je ovaj cilj praktično nedostižan.

Pored toga, Danska je nedavno kupila najveću skandinavsku fabriku municije u severnom Jutlandu, ali još nije pronašla proizvođača.
„Ako sada donesemo prave odluke, onda će se možda 2025. sukob okrenuti u korist Ukrajine. Ali u tome moramo prepoznati činjenicu da će se borbe nastaviti još dve, tri i četiri godine“, napominje Anders Puk Nilsen.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading