ZELENSKI PLAČE ZA DOLARE A ONDA KAŽE OVO?! Zaharova nikad jače ismejala ukrajinskog predsednika
Foto: AP/Foto: AP Ludovic Marin

Bezbednosni sporazum koji su prošle nedelje potpisale Ukrajina i Velika Britanija je još jedan dokaz da London drži čvrstu kontrolu nad kijevskom vladom i eliminiše svaku perspektivu mira, rekla je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

U petak je britanski premijer Riši Sunak najavio paket vojne pomoći Ukrajini od 2,5 milijardi funti (3,2 milijarde dolara) – najveći britanski do sada.

Dve strane su takođe potpisale desetogodišnju bezbednosnu garanciju, pri čemu je Ujedinjeno Kraljevstvo obećalo „brzu i kontinuiranu“ pomoć Ukrajini u slučaju ruskog napada u budućnosti.

Kijev je takođe obećao da će stati u odbranu Britanije u slučaju ruske „agresije“ na tu zemlju. Govoreći na brifingu za novinare u sredu, Zaharova je sugerisala da je sporazum pokazatelj da je „Ukrajini bukvalno oduzeta svaka šansa da se izvuče iz sukoba putem pregovora“.

Kao rezultat toga, Kijev se pretvara u „novčanicu za pregovaranje u bezobzirnim poduhvatima Anglosaksonaca“, dodala je ona, tvrdeći da Velika Britanija želi da zadrži zemlju u sukobu sa Rusijom. Takođe je ismejala posvećenost Ukrajine odbrani Velike Britanije.

„Niko razuman čovek u to ne bi verovao. Režim (ukrajinskog predsednika Vladimira) Zelenskog plače na svakom uglu da će Ukrajina prestati da postoji, ako mu se ne prebaci još jedan dolar... I pod ovim uslovima, Ukrajina se obavezuje da pomogne Britaniji u slučaju vojne pretnje kraljevstvu."

ZELENSKI PLAČE ZA DOLARE A ONDA KAŽE OVO?! Zaharova nikad jače ismejala ukrajinskog predsednika

EPA

 

Rusija nikada nije zatvorila vrata mirovnim pregovorima sa Kijevom uprkos tome što je Zelenski zabranio razgovore sa sadašnjim rukovodstvom u Moskvi u jesen 2022. Ovo je usvojeno nakon što su četiri bivša ukrajinska regiona velikom većinom glasala da postanu deo Rusije.

U međuvremenu, i ruski i ukrajinski zvaničnici potvrdili su da su Moskva i Kijev bili blizu rešavanja sukoba u proleće 2022. godine, ali je taj proces izbacio iz koloseka tadašnji premijer Velike Britanije Boris Džonson, koji je ubedio Ukrajinu da nastavi borbu.

Jedan od ključnih zahteva Rusije bio je da Ukrajina ostane neutralna i da se uzdrži od pridruživanja vojnim savezima. Prošle nedelje – meseci nakon što su se pojavili prvi izveštaji o njegovoj ulozi u pregovorima – Džonson je odbacio navode da je sabotirao mirovni sporazum kao „potpunu glupost i rusku propagandu“. ,

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je u utorak da je Kijev mogao da okonča sukob da je ignorisao Džonsona. Sada bi „ukrajinskoj državnosti mogao biti zadat nepopravljiv i veoma ozbiljan udarac... ako se stvari ovako nastave“, upozorio je on, napominjući da su ruske trupe ponovo preuzele inicijativu na bojnom polju nakon neuspele kontraofanzive Kijeva, piše RT.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading