Raketni napad na Kijev
Foto: AP/Foto:AP

Pripadnici artiljerijske jedinice naoružane haubicama M109 Paladin stacionirane u blizini Bahmuta rekli su da moraju biti štedljivi jer najnoviji paket američke vojne pomoći još nije stigao.

- Ne možemo da uradimo sve zadatke iako želimo. Moja i druge jedinice čekaju (pomoć) kao napunjene puške. Čim ona stigne, spremni smo za dejstvo – rekao je vojnik kodnog imena Skiba, pripadnik 93. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine.

Dok je Rusija prebacila svoju ekonomiju na vojni način rada i povećala proizvodnju municije, Kijev troši municiju koju mu šalje Zapad. Prema CNN-u, zalihe se brzo tope.

Ukrajinski obaveštajci tvrde da je Rusija povećala proizvodnju municije i da je sada u stanju da proizvodi oko dva miliona komada municije godišnje. Istovremeno, Severna Koreja joj je poslala još milion komada.

Uprkos tome što su znatno bogatiji od Pjongjanga, zapadni saveznici Ukrajine još nisu poslali obećanu municiju. Amerika joj je poslala oko dva miliona granata od 155 mm. Haubice koriste upravo tu municiju.

Ukrajina potroši oko 240.000 granata za mesec dana. Nedostatak municije koji tamo vlada mogao bi da se pretvori u veliki problem jer je Rusija intenzivirala svoje napade na ukrajinske položaje duž fronta.

Zbog spora između Demokratske i Republikanske stranke, Kongres SAD ne može da odobri novi paket vojne pomoći Ukrajini, a Mađarska ne dozvoljava Evropskoj uniji da Kijevu pošalje novu pošiljku pomoći.

Jedan ukrajinski vojnik rekao je za CNN da je ruska artiljerija trenutno bolje opremljena od ukrajinske i to se vidi. Osim toga, Rusija može da posegne za zalihama municije iz sovjetskih vremena.

- Rusija ima 10 puta više municije od nas. Rusija je zemlja koja proizvodi municiju i ima strateške rezerve - rekao je ukrajinski vojnik.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading