lovac
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Rusija sve više isporučuje i raspoređuje svoje napredne borbene avione pete generacije Suhoj Su-57 za izvođenje raketnih napada na Ukrajinu, piše Defence Blog.

Ruske oružane snage počele su aktivnije da koriste ove najsavremenije borbene avione krajem februara 2024. godine i od tada ih sve češće koriste. Pre toga nisu bili na ratištu, verovatno iz opreza kako ne bi bili na meti ukrajinske PVO koja je poslednjih meseci skoro „presušila“ zbog nedostatka projektila, kao i samih PVO sistema .

Ruske snage su u proteklih 30 dana lansirale više od 6 krstarećih raketa iz aviona Su-57. Ovi avioni poleću iz vazdušne baze u blizini Ahtubinska u Astrahanskoj oblasti u Rusiji i lansiraju raketne napade iz vazdušnog prostora iznad Kurska, Brjanska i Luganske oblasti. Avion Su-57 obično prate dva lovca Su-35.

Nova stelt krstareća raketa Kh-69

Su-57 za svoje misije koristi novu stelt krstareću raketu Kh-69, koju mediji nazivaju ruskim odgovorom na nemačke Taurus i anglo-francuske rakete Storm Shadov/Scalp. Kh-69 je krstareća raketa razvijena specijalno za Su-57 i nalazi se u unutrašnjosti aviona.

Prema trenutnim specifikacijama, Kh-69 ima domet do 290 kilometara, iako u praksi može biti veći. Težina bojeve glave rakete je oko 310 kilograma.

Eksperti Kijevskog naučno-istraživačkog instituta za sudsko-medicinsku ekspertizu Ministarstva pravde Ukrajine (KFI) potvrdili su da su rakete već korišćene nakon što su ispitali ostatke tih projektila nakon februarskog napada. Zvanični izveštaji su takođe potvrdili da su avioni Su-57 korišćeni u aprilskom napadu na jednu od najvećih ukrajinskih elektrana nadomak Kijeva.

U maju je u šumi blizu Kijeva otkrivena raketa Kh-69. Projektil nije eksplodirao i predstavljao je opasnost. Uzrok njegovog pada nije zvanično objavljen.

Su-57 dizajniran za različite oblike borbe

Su-57 je ruski višenamenski, donekle stelt borbeni avion pete generacije dizajniran za različite oblike borbe protiv kopnenih, vazdušnih i morskih ciljeva. Prvi put je poleteo u januaru 2010. godine, a borbeno je testiran u Siriji 2018. godine.

Rusija tvrdi da je Su-57 možda čak i najbolji borbeni avion na svetu, međutim, u Ukrajini ga je do sada relativno retko koristila. Stručnjaci za vojnu avijaciju, ali i drugi zapadni analitičari, smatraju da je to dokaz da Rusija zapravo nije potpuno sigurna u mogućnosti letelice, piše Jutaranji.hr.

Sumnja se da ga radari još vide, priča se da leti sa starijim motorima AL-41F1, a pitanje je koliko su najnoviji tehnološki sistemi integrisani u avion.

Smatra se da su do sada proizvedena 22 Su-57, pored 10 prototipova, ali je moguće da je broj veći.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading