Volodimir Zelenski
Foto: EPA/EPA

- Odbijamo da slušamo govornika u maskirnoj uniformi - rekli su predsednici AfD-a Alis Vajdel i Tino Hrupala.

Nemačka vlada ne bi trebalo da daje Zelenskom platformu da moli za obnovu Ukrajine. Građani već daju više nego dovoljno za vojnu pomoć, pomoć na nivou EU i socijalnu pomoć izbeglicama iz Ukrajine - kaže se u saopštenju rukovodstva AfD u kojem se zaključuje da je Ukrajini potreban "mirovni predsednik".

BSV, koju čine poslanici koji su se odvojili od Levice, koja ima korene u režimo Nemačke Demokratske Republike, optužila je Zelenskog da se protivi mirnom rešenju rata u Ukrajini.

- Predsednik Zelenski trenutno doprinosi intenziviranju opasne spirale i istovremeno prihvata opasnost od atomskog sukoba koji bi mogao da ima posledice po celu Evropu... i zato Bundestag ne bi trebalo da mu učini čast zasebnom sednicom - navodi se u saopštenju BSV-a.

Obe stranke su od ranije pokazivale razumevanje za postupke Kremlja i protivile se "demonizaciji" ruskog predsednika Vladimira Putina.

Ostale parlamentarne stranke žestoko su kritikovale bojkot ekstremne levice i desnice.

- Verovatno im je Kremlj naredio da ne prisustvuju sednici. Retko sam doživeo toliki nedostatak poštovanja prema stranom državniku - rekao je Dirk Vize, potpredsednik poslaničke grupe vladajuće Socijaldemokratske partije Nemačke (SPD) u Bundestag.

Predstavnik Hrišćansko-demokratske unije CDU/CSU u Bundestagu Torsten Frej rekao je da su AfD i BSV pokazali "prezir prema žrtvama ruske agresije".

AfD i BSV su ostvarili odlične rezultate na izborima za Evropski parlament, a posebno uživaju veliku popularnost u saveznim državama koje su nekada činile Istočnu Nemačku.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski obratio se Bundestagu tokom Donatorske konferencije za Ukrajinu održane u Berlinu.

Jutarnji.hr

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading