Ukrajina
Foto: Alo/Tanjug

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj smatra da bi savez Rusije i Kine mogao da podeli svet, kao i da je Zapad odgovoran da spreči tu podelu – na zapad i istok.

Evropski savet, u međuvremenu, saopštio je da je uveo nove restriktivne mere Belorusiji koja je, tvrdi, umešana u rat protiv Ukrajine.

Sa druge strane, ruski Istražni komitet jučerašnji napad na Kursku oblast vodi kao teroristički.

Kraj bloga

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

ŠVEDSKI SCENARIO? Američki politikolog nagovestio šta čeka Ukrajinu

Zelenski: Treba nam dozvola SAD za korišćenje ATACMS na aerodromima u Rusiji

Da bi se efikasno suprotstavili ruskim vođenim avio-bombama (KAB), potrebna je američka dozvola za upotrebu američkih raketa dugog dometa ATACMS na aerodromima na teritoriji Rusije, izjavio je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

"Moramo imati oružje dugog dometa protiv aerodroma na kojima se nalaze vojni avioni, koje Rusija koristi za ispaljivanje protivvazdušnih raketa. ATACMS, koji može da udari na 300 kilometara, verovatno bi nam pomogao. Želim da istaknem danas... treba nam dati mogućnost da primenimo ATACMS duboko unutar teritorije Ruske Federacije", rekao je Zelenski u intervjuu za Philadelphia Inquirer.

Prema njegovim rečima, oblasti Donjecka i Harkova su najviše pogođene međutim, kako je naveo, cena raketa za sisteme "patriot" je veoma visoka i one se ne proizvode u velikim količinama.

"'Patriot' ne može da se bori protiv KAB-a. U svakom slučaju, na manjoj udaljenosti ćete pobediti, a na duži rok - pobediće vas Rusi. Daćete sve svoje rakete, a onda će pogoditi gradove, energetske objekte - i izgubićete. Moramo tražiti oružje dugog dometa protiv aerodroma na kojima se nalaze vojni avioni, koje Rusija koristi za lansiranje protivvazdušnih raketa", istakao je predsednik.

Ranije je Zelenski saopštio da su ruske snage ove nedelje bacile više od 800 vođenih avio-bombi.

(Philadelphia Inquirer)

 

STIŽE JEZIVA VEST IZ PRESTONICE UKRAJINE: Eksplozije su odjeknule!

Ukrajinska mina deaktivirana kod obala Turske

Turski ronioci neutralisali su danas ukrajinsku minu otkrivenu u Crnom moru kod obale Turske.

Sumnjivi predmet primećen je šezdeset metara od obale u blizini grada Eregli, na dubini od pet metara. Zbog toga je privremeno zabranjen ulaz na plaže u toj oblasti, preneo je list Milijet.

"Na lice mesta stigla je policija i obalska straža. Uviđajem je utvrđeno da je sumnjivi predmet mina ukrajinskog porekla", navodi se u saopštenju.

Danas popodne minu su uništili ronioci saperi, a tokom operacije je obustavljen saobraćaj na autoputu najbližem plaži. Do 14 časova plaže su ponovo otvorene za građane. Bugarska, Rumunija i Turska potpisale su u januaru sporazum o osnivanju Crnomorske radne grupe za uklanjanje mina (MCM Black Sea).

KRAJ DO 2025. GODINE? Velika najava Vladimira Zelenskog

Ruski dron pogađa metu na desnoj obali reke Dnjepar (VIDEO)

Na desnoj obali reke Dnjepar, otkriven je ukrajinski repetitor koji se nalazi na tornju, koji je omogućio dronovima OSU da stignu do ruskih položaja na levoj obali reke. Ruski dron je prešao reku u pravcu Hersona i za nekoliko minuta pogodio ukrajinski repetitor - saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

 

 

RUSI POMERILI LINIJU FRONTA Oružane snage Ukrajine u povlačenju (MAPA)

Dve trećine nemačkog izvoza oružja otišlo u Ukrajinu ove godine

Dve trećine nemačkog izvoza oružja bilo je namenjeno Ukrajini u prvoj polovini 2024, prema podacima Ministarstva pravde. Nemački izvoz oružja je drugu godinu zaredom dostigao rekordan nivo, uglavnom zbog pružanja vojne pomoći Ukrajini, prenosi Ukrinform.

Nemačka vlada je od 1. januara do 18. juna odobrila ukupan izvoz oružja u vrednosti od najmanje 7,48 milijardi evra, što je 30 odsto više nego u prvoj polovini 2023. godine.

Zelenski se oglasio na Telegramu

 

https://t.me/V_Zelenskiy_official/10967

 

Stanovnici ostali bez struje

Stanovnici Kijevske, Sumske, Černigovske, Harkovske i Dnjepropetrovske oblasti Ukrajine ostali su u nedelju delimično bez struje nakon oštećenja objekata energetskog sistema, saopštilo je ukrajinsko Ministarstvo energetike.
 

Uzbuna u 5 oblasti Ukrajine

Proglašena je uzbuna za vazdušni napad u Harkovskoj, Dnjepropetrovskoj, Kirovogradskoj, Nikolajevskoj i Odeskoj oblasti Ukrajine, pokazuju podaci sa onlajn mape ukrajinskog Ministarstva za digitalnu transformaciju.

 

Ukrajina

Shutterstock

 

 

RUSI IMAJU NOVU TAKTIKU "Kuka" kreće u akciju

 

Ruska vojska je napala ciljeve ukrajinskih oružanih snaga u nekoliko regiona - u Harkovu, Belgorod-Dnjestrovskom u Odeskoj oblasti i u oblasti Nikolajev

 

Napad na Donjeck – troje stradalo, četvoro povređeno

Najmanje tri osobe su stradale, a četiri njih su povređene u ruskom granatiranju regiona Donjecka, saopštio je šef vojne administracije regiona Vadim Filaškin.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading