Ukrajina
Foto: Alo/Printscreen

U raketnom napadu na ukrajinsku poštu u nedelju u Harkovu stradala je jedna osoba, a 10 je povređeno. Ukrajinske vlasti saopštile su i da je ruska vojska granatirala Dnjeparski okrug u Hersonu, pri čemu je povređen 53-godišnji muškarac.

Ministarstvo odbrane RF saopštilo je da su ruske snage zauzele sela Spirne i Novooleksandrovka u istočnoj ukrajinskoj oblasti Donjecka.

Ruski protivvazdušni odbrambeni sistemi uništili su 36 dronova koje je Ukrajina lansirala preko noći na nekoliko regiona na jugozapadu Rusije, navodi Moskva

BLOG UŽIVO

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

 

OVO JE NAJVEĆI USPEH RUSIJE OD POČETKA RATA! Uništili su šest ukrajinskih aviona na aerodromu (VIDEO)

Oružane snage Rusije su izvele efektan udar na aerodrom u Mirgorodu, pogađajući i oštećujući ukrajinske Su-27 avione. Ovaj napad je deo šireg sukoba između Rusije i Ukrajine, koji traje već duže vreme.


Ruski napad na Mirgorod

U ponedeljak, aerodrom u Mirgorodu, udaljen oko 145 kilometara od prve linije fronta, zasut je raketama sa tri Iskandera sa kasetnom bojevom glavom. Ovaj napad rezultirao je izbacivanjem iz upotrebe čak šest ukrajinskih letelica, što predstavlja jedan od najvećih uspeha ruskih trupa od početka sukoba.

ZELENSKI KUKA AMERIKANCIMA! Ruske monstrum bombe brišu sela i gradove sa lica zemlje! (VIDEO)

Prema izjavi predsednika Ukrajine, Volodimira Zelenskog, sistemi Patriot nisu efikasni u borbi protiv ruskih avio-bombi. On ističe da Rusija svakog meseca baca hiljade FAB-ova na frontu, a Ukrajina nema dovoljno raketa koje bi mogla da ih obori. Zelenski naglašava da svaka raketa košta tri miliona dolara, što dodatno otežava situaciju.

Prema rečima Zelenskog, neophodno je napasti ruske aerodrome na kojima se nalaze avioni koji bacaju FAB-ove, ali saveznici ne dozvoljavaju napade na takve udaljenosti zapadnim oružjem. On ističe da se problem avio-bombi može rešiti samo udarima na ruske aerodrome na udaljenosti većoj od 300 kilometara od ukrajinske granice.

HITNO POVLAČENJE RUSKE POMORSKE FLOTE! Dve korvete sa Krima prebačene zbog napada Ukrajine

Ruska Crnomorska flota preraspoređuje korvete u bezbednije baze zbog pretnje ukrajinskih pomorskih dronova, tvrde ukrajinski izvori.

Slike sa Krima i drugih ruskih baza pokazuju kako se brodovi ruske flote prebacuju u druge baze. Pored toga, prema rečima portparola ukrajinske mornarice Dmitra Pletenčuka, Rusija je sada premestila dve korvete projekta 1239 klase Sivuč.

Pletenčuk napominje da su dva nosača raketa sada promenila svoju stalnu lokaciju u pomorsku bazu Novorosijsk.

 

Ruski mediji objavili snimke zaplenjenog sistema navođenja američkih projektila ATACMS

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije saopštilo je danas da su ruske snage zauzele još dva ukrajinska naselja i da konsoliduju svoje pozicije na bojnom polju na istoku Ukrajine, javlja Anadolija.

 

Dvoje poginulo, osmoro ranje u napadu na Donjeck

Najmanje dve osobe su poginule, a osam je povređeno u ruskom granatiranju grada Ukrajinsk, u Donjeckoj oblasti, saopštio je načelnik Oblasne vojne uprave (OVA) Vadim Filaškin, prenosi Ukrinform.

Ruska vojska tvrdi da je zauzela dva naselja na istoku Ukrajine

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da su ruske snage zauzele dva naselja na istoku Ukrajine - Stepovu Novoselovku u Harkovskoj oblasti i Novopokrovsko u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR).

"Jedinice grupe trupa 'Centar' su kao rezultat aktivnih akcija oslobodile naselje Novopokrovsko Donjecke Narodne Republike i poboljšale taktičku situaciju", navodi se u saopštenju ruskog ministarstva, prenosi RIA Novosti.

Odbijen ruski napad

Ukrajinska vojska saopštila je da je odbila ruske napade u blizini Novoaleksandrovke i Spirne u istočnoj oblasti Donjecka dan nakon što su ruske snage preuzele kontrolu nad ta dva sela.

Istočni front Pokrovska, koji obuhvata Novoaleksandrovku, ostao je mesto najžešćih borbi, sa 42 odbijena napada od ukupno 142 bitke tokom proteklog dana, saopštila je vojska.

Poljska: Ukida se podrška domaćinstvima koja pružaju pomoć ukrajinskim izbeglicama

Poljske vlasti saopštile su da od danas stupaju na snagu izmene i dopune zakona o pomoći građanima Ukrajine, a u okviru novih propisa poljska domaćinstva koja pružaju sklonište izbeglicama više neće dobijati finansijsku podršku od poljske vlade.

Do sada su Poljaci koji su ugostili Ukrajince dobijali 40 zlota dnevno za svaku osobu koja je boravila u njihovom smeštaju, prenosi Poljski radio.

Otkriveno ukrajinsko skladište sa municijom

Vojnici Ruske garde otkrili su na teritoriji Donjecke Narodne Republike (DNR) ukrajinsko skladište sa avio-bombama, protivtenkovskim minama i drugom municijom.

Iz njega su izvučene dve avionske bombe FAB-500, 37 visokoeksplozivnih raketa za raketni sistem „grad“ i devet protivtenkovskih mina TM-62, precizira se u saopštenju garde.

Rusi ih minobacačem uništili

Mobilni minobacač "vasiljok" gardijskog puka grupe "Dnjepar" uništio je uporište Oružanih snaga Ukrajine severno od sela Rabotino u Zaporoškoj oblasti, saopštio je oficir sa pozivnim znakom "Bocman".

"NE MOGU JA TO" Šta su sve Ukrajinci spremni da urade da bi izbegli odlazak na front,

Nema tačnih podataka koliko Ukrajinaca pokušava da pobegne iz zemlje
 

U ruskim raketnim napadima na ciljeve u Dnjepropetrovskoj oblasti ranjeno sedam osoba

U napadu ruske vojske na grad Dnjepar ranjeno je sedam osoba, među kojima je 15-godišnji dečak, objavio je danas na Fejsbukušef regionalne vojne administracije Dnjepropetrovske oblasti Serhij Lisak. "Sedam osoba, uključujući 15-godišnjeg dečaka je povređeno.

Jedna žena je hospitalizovana, a ostali će biti lečeni ambulantno. U stambenom području su oštećeni prodavnica, krovovi i prozori privatnih kuća i višespratnih zgrada. Tačan bilans štete se još utvrđuje", objavio je Lisak, prenosi Ukrinform.

Ruski PVO sistemi oborila 18 ukrajinskih dronova iznad Brjanske oblasti

Ruski PVO sistemi oborili su 18 bespilotnih letelica iznad Brjanske oblasti u blizini granice sa Ukrajinom, saopštio je guverner Brjanske oblasti Aleksandar Bogomaz.

''Pokušaj kijevskog režima da izvede teroristički napad pomoću bespilotnih letelica je zaustavljen. Nije bilo žrtava ni štete'', napisao je Bogomaz na platformi Telegram, a prenosi Interfaks.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading