Ukrajina
Foto: Alo/Printscreen

Ukrajinske snage, uključujući Kijevsku bezbednosnu službu SBU, „sprovele su jedinstvenu i izuzetno važnu operaciju“ na Zmijskom ostrvu u junu 2022. godine, navodi SBU u objavi u aplikaciji za razmenu poruka Telegram u nedelju, preneo je Njuzvik.

 

 

Sukobi između ruskih i ukrajinskih trupa oko ostrva zmija ponovo su dospeli na naslovne strane prošlog juna, kada je Ukrajina povratila predstražu nakon što je Rusija rekla da se povlači sa ostrva u, kako je nazvala, „gestu dobre volje“.

Na snimku koji je SBU objavio u nedelju, ono što se čini da su ukrajinske trupe približavaju se Crnom moru i pucaju na mete. Na snimku se vidi kako borci sleću na ostrvo i probijaju se kroz srušene zgrade dok pucaju iz oružja.

Operacija se sastojala iz nekoliko faza, saopštila je SBU i dodala da je „povratak Zmijskog ostrva od strateškog značaja, jer je od tada počelo postepeno kretanje neprijatelja sa Crnog mora“.

Šef ukrajinske vojne obaveštajne agencije GUR Kirilo Budanov ranije je rekao da je Zmijsko ostrvo strateško iz civilnih, vojnih i trgovinskih razloga.

- Ko god da ga kontroliše, može u svakom trenutku da blokira kretanje civilnih plovila u svim pravcima prema jugu Ukrajine i da napadne zapadnu Ukrajinu, rekao je Budanov sredinom maja 2022.

Zmijsko ostrvo se nalazi u blizini Rumunije u severozapadnom Crnom moru, gde je Ukrajina uspela da uspešno ugrozi rusku Crnomorsku flotu, koja delom deluje iz ruske baze Sevastopolj, na zapadnom obodu aneksiranog poluostrva Krim, piše Njuzvik.

Prema nekim izveštajima, Kremlj je planirao novu vojnu bazu u luci Očamčire u otcepljenom gruzijskom regionu Abhazije.

Zapadne obaveštajne službe su procenile da je Rusija ograničila svoju aktivnost u severozapadnom Crnom moru, premestivši svoja sredstva dalje na istok u svoju bazu u Novorosiji.

Moskva je takođe investirala u novu zaštitu svoje flote stacionirane u bazi, pošto Kijev nastoji da proširi svoj domet na te objekte.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading