Ruska flota
Foto: Printscreen/Printskrin Telegram

Slike sa Krima i drugih ruskih baza pokazuju kako se brodovi ruske flote prebacuju u druge baze. Pored toga, prema rečima portparola ukrajinske mornarice Dmitra Pletenčuka, Rusija je sada premestila dve korvete projekta 1239 klase Sivuč.

Pletenčuk napominje da su dva nosača raketa sada promenila svoju stalnu lokaciju u pomorsku bazu Novorosijsk.

Treba napomenuti da je razmeštanje ratnih brodova u luci Novorosijsk omogućeno izmeštanjem transportnih i desantnih brodova u Azovsko more.

„Dve male korvete su prešle u Novorosijsk. Dakle, možemo reći da je ova velika grupa napustila Novorosijsk i sada se nalazi u Azovskom moru, imali su malo prostora na privezištu i odmah su to iskoristili: izveli su još dva broda iz Sevastopolja“, rekao je Pletenčuk, navodi ukrajinsko glasilo Militarnij.

Prema dostupnim informacijama, iz Sevastopolja su krenule dve korvete projekta 1239 i to Bora (brod 615, deo flote od 1989. godine) i Samum (brod 616, deo flote od 2000. godine).

Treba napomenuti da su ovi brodovi koje ukrajinski izvori pominju deo ruske Crnomorske flote u sastavu 41. pomorske brigade raketnih brodova.

Ukrajinske pomorska besposadna plovila su napravila ozbiljnu prekretnicu u pomorskom ratu, nemilosrdno loveći ruske brodove na moru i dok su u pomorskim bazama, što je navelo rusku Crnomorsku flotu da traži bezbednije terene.

Paradoksalno, u septembru 2023. godine, brod Samum je navodno napao dron Sea Baby, zbog čega je bio ozbiljno oštećen. Kao što vidimo iz današnjih ukrajinskih izveštaja brod je ili popravljen ili kao što su Rusi tvrdili, nije bio ni pogođen.

Rusko Ministarstvo odbrane je tada izdalo saopštenje kako je 14. septembra 2023. godine, u 16:30 časova, na Crnomorskom akvatoriju suzbijen napad besposadnim čamcem na brod ”Samum”.

Šta više, krajem tog dana je objavljen snimak broda kako se neoštećen vraća u matičnu luku Sevastopolj.

Ukrajinsko izdanje Militarnij je ranije objavilo da ruska pomorska baza Novorosijsk trenutno ima najnižu aktivnost površinskih brodova tokom čitavog perioda posmatranja.

Mali raketni brodovi, kao i neki desantni brodovi, prebačeni su u Azovsko more kako bi ih sakrili od ukrajinskih pomorskih dronova.

Samum

”Samum” je mali raketni brod za vazdušnu podršku projekta 1239 na hidrodinamičkoj platformi katamaran-hoverkrafta. Izgradnja broda je započeta u septembru 1991. a porinut je 26 februara 2000. godine.

Deplasman ”Samuma” je 1050 t, širina 17,2 m, ima gaz od 3,3 m (manje od 1 m pri hodu na jastucima) a postiže brzinu od 55 čvorova.

Pokreću ga 2 gasno-turbinska motora M101 36.000 KS i dva dizel-motora M-511-A 20.000 KS.

Naoružan je sa 2H4 lansera PKR ”Moskit” (8 raketa 3M80), 1H2 PU ZRK ”Osa-M” (20 raketa), jednom topovskom kupolom 76mm AK-176 i sa dva šestocevna 30mm automatska topa AK-630.

Sea Baby pomorski dronovi

O ukrajinskim „Morskim bebama“ se do skoro malo znalo. Sve informacije o ovom  dronu potiču iz izvora SBU. Naime, Služba bezbednosti Ukrajine je na američkoj televizijskoj mreži CNN prikazala video snimak napada eksperimentalnog ukrajinskog pomorskog  drona na Krimski most, izveden 17. jula 2023.

Tada je prvi put otvoreno prikazan uređaj koji se koristio za izvođenje napada – specijalni nadvodni  dron „Sea Baby”. Do tada su masovni mediji pretpostavljali da su napadi na ruske vodene objekte izvođeni dronovima „Magura“.

No, načelnik SBU Vasil Maljuk je u intervjuu za CNN rekao da je  dron korišćen za udar na most rezultat višemesečnog razvoja koji je počeo odmah nakon početka sukoba širokih razmera. „Bespilotni  čamci su razvijeni isključivo od strane SBU, bez učešća privatnih kompanija“, izjavio je tada Maljuk.

Iz istog intervjua saznali smo da se morski dronovi proizvode u jednoj od ukrajinskih podzemnih fabrika te da su na inicijativu osoblja nazvani „Sea Baby“. Pri tome, „sve taktičko-tehničke karakteristike „Morske bebe“ su navodno bile superiornije u odnosu na Maguru“.

Navedimo da „Magura” ima brzinu krstarenja od 22 čvora (40,7 km/h) i maksimalnu brzinu od 42 čvora (skoro 78 km/h). Domet delovanja je 450 nautičkih milja, što je oko 833 km.

(Oruzjeonline)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading