Ruske monstrum bombe
Foto: Printscreen/printsrkin/jutjub

Prema izjavi predsednika Ukrajine, Volodimira Zelenskog, sistemi Patriot nisu efikasni u borbi protiv ruskih avio-bombi. On ističe da Rusija svakog meseca baca hiljade FAB-ova na frontu, a Ukrajina nema dovoljno raketa koje bi mogla da ih obori. Zelenski naglašava da svaka raketa košta tri miliona dolara, što dodatno otežava situaciju.

Prema rečima Zelenskog, neophodno je napasti ruske aerodrome na kojima se nalaze avioni koji bacaju FAB-ove, ali saveznici ne dozvoljavaju napade na takve udaljenosti zapadnim oružjem. On ističe da se problem avio-bombi može rešiti samo udarima na ruske aerodrome na udaljenosti većoj od 300 kilometara od ukrajinske granice.


Predlog za strateško oružje

Zelenski naglašava da je potrebno strateško oružje kako bi se rešio problem uništavanja gradova i sela. On ističe da bi ATACMS, koji mogu da gađaju na 300 kilometara, mogli da pomognu u ovoj situaciji. Takođe, predsednik Ukrajine ističe da su aerodromi sa kojih se koriste FAB-ovi trenutno dostupni za napade na većim udaljenostima.

Zelenski je izjavio da je odluka američkog predsednika Bajdena da omogući Ukrajini da napada rusku tehniku pozitivna, ali da ne rešava problem uništavanja gradova i sela. On ističe da je strateški potrebno dozvoliti korišćenje ATACMS-a unutar teritorije Ruske Federacije kako bi se efikasno rešio problem avio-bombi.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading