UKRAJINSKI ZATVORENICI DOBILI ULTIMATUM: "Pridružite se vojsci ili ostanite u zatvoru!"
Foto: AP Photo/Evgeniy Maloletka


Sredinom maja, ukrajinski parlament je usvojio zakon koji dozvoljava zatvorenicima da služe u vojsci, nudeći im slobodu u zamenu za njihovu službu u ratu protiv ruske agresije. Međutim, zakon isključuje osuđenike za određene teške zločine iz učešća u ovom programu. Ovaj potez ima za cilj da se suoči sa rastućim gubicima i manjkom na bojištu, kao i potrebom da se frontovnim vojnicima obezbedi odmor.

Nova prilika za zatvorenike

Novinari Associated Press-a su posetili kazneno-popravni centar u ruralnom jugoistočnom delu Ukrajine, gde su videli vojne regrutere koji nude uslovni otpust zatvorenicima. Recruteri su naglasili važnost spremnosti da se da 100 do 150 odsto napora u odbrani njihove domovine. Ovo proširenje kriterijuma za regrutaciju u ukrajinskoj vojsci predstavlja značajan pomak, kako zemlja okreće svojoj zatvorskoj populaciji za potencijalne regrute, praksu koja je dugo uspostavljena u Rusiji.

Zatvorenici koji traže uslovni otpust moraju proći intervjue, medicinske preglede i pregled njihovih osuda. Oni koji ispunjavaju kriterijume odmah su poslati u osnovne vojne kampove, gde uče osnovne borilačke veštine pre nego što se pridruže svojim jedinicama. Prema zamenici ministra pravde Oleni Vysotskoj, preko 3.000 zatvorenika već je uslovno pušteno i raspoređeno u vojne jedinice pod kontroverznim zakonom o mobilizaciji usvojenim od strane parlamenta.

Za procenjenih 27.000 zatvorenika koji potencijalno mogu da se kvalifikuju za novi program, ključna motivacija je prilika da se vrate kući kao heroji, a ne kao osuđenici. Ukrajinski zvaničnici žele da razlikuju svoj program od ruskog, koji je video hiljade osuđenika kako se pridružuju čuvenoj vojnoj grupi Wagner i šalju na neke od najbrutalnijih bitaka. Ukrajinski program ima za cilj da integriše zatvorenike u redovne frontovne jedinice, naglašavajući njihovu transformaciju u zakonite učesnike u sukobu.

Ukrajina trenutno ima oko 42.000 zatvorenika, a program predstavlja kako prilike tako i izazove u upravljanju i integraciji značajnog broja pojedinaca u vojsku. Napore vlade da iskoristi zatvorsku populaciju kao resurs za jačanje svojih vojnih sposobnosti odražavaju odlučnost zemlje da se suoči sa trenutnim sukobom i njegovim uticajem na vojne snage.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading