Viktor Orban i Volodimir Zelenski
Foto: AP/(HOGP)


Ukrajina je odbacila predlog mađarskog premijera Viktora Orbana za primirje, kako je saopštio zamenik šefa kancelarije Volodimira Zelenskog, prenosi TASS. Ranije su mediji izvestili da je Orban, koji je danas stigao u Kijev u posetu, predložio Zelenskom da zaustavi vatru i pokrene pregovore s Rusijom. Mađarski premijer je takođe spomenuo da će pripremiti izveštaj o razgovoru sa Zelenskim za Savet EU, omogućavajući Uniji da donese odgovarajuće odluke, prenosi RIA Novosti. Važno je napomenuti da je Mađarska i njen premijer Orban nedavno preuzela šestomesečno predsedavanje Savetu EU, pri čemu je ključni prioritet naveden kao obnova mira i bezbednosti u Evropi, kao i proširenje Unije na zemlje Zapadnog Balkana.

Odbijanje predloga za primirje mađarskog premijera Viktora Orbana označava značajan razvoj u toku diskusija o sukobu u Ukrajini. Odluka Ukrajine da odbije Orbanev predlog ističe kompleksnosti i izazove u nalaženju rešenja sukoba, posebno u vezi sa različitim perspektivama i pristupima uključenih strana.

Poseta mađarskog premijera Viktora Orbana Kijevu izazvala je rasprave i spekulacije o mogućim diplomatskim naporima i pregovorima u vezi sa sukobom u Ukrajini. Orbanov predlog za primirje i njegove naknadne izjave o pripremi izveštaja za Savet EU ukazuju na aktivno angažovanje u potrazi za rešenjem u aktuelnom sukobu u regionu.

Sa Mađarskom preuzimanjem predsedavanja Savetu EU, prioriteti zemlje, uključujući fokus na mir, bezbednost i proširenje EU na Zapadni Balkan, postaju jasniji. Presecanje predsedavanja Mađarske EU i njihovi diplomatski napori u Ukrajini dodaju složenost u razvijajuću se dinamiku unutar evropskog političkog pejzaža.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading