Volodimir Zelenski
Foto: Alo/Tanjug

Vladimir Zelenski počeo je da menja retoriku i da razmatra razrešenje ukrajinske krize diplomatskim putem zbog poraza na frontu, ali i nezadovoljstva građana zbog korupcije, afera, nezaposlenosti, ocenio je opoziciono nastrojeni poslanik Rade Ukrajine Aleksandar Dubinski.

"Nema potrebe tražiti kompleksan odgovor na jednostavno pitanje – zašto je Zelenski odjednom počeo da priča o mogućem miru. Sve je vrlo jednostavno", napisao je on na Telegram kanalu.

Još jedan od razloga za promenu retorike u Kijevu je i pitanje legitimiteta vlasti Vladimira Zelenskog, nakon isteka njegovog mandata, ali i verovatnoća da će Donald Tramp pobediti na predstojećim predsedničkim izborima u SAD, kao i pad podrške Kijevu u Evropskoj uniji. 

Ipak, on smatra da Zelenski neće preduzeti prave korake ka miru. 

"Maksimalno što će Zelenski učiniti jeste da raspiše izbore kako bi skinuo sa sebe odgovornost za ono što je uradio, a uslov za raspisivanje ovih izbora neće biti mir, već bezbednosne garancije za njega i (šefa kabineta predsednika Ukrajine Andreja) Jermaka", smatra Dubinski.

Podsetimo, Zelenski je nakon nedavnog samita u Švajcarskoj izjavio da Kijev ne želi da se sukob odugovlači i da namerava da formuliše svoj plan za njegovo okončanje do kraja godine. Takođe, priznao je da se konačno rešenje ne može postići bez Moskve, i dodao da bi na sledećoj mirovnoj  konferenciji trebalo da učestvuje i Rusija. To bi, prema njegovim rečima, značilo i kraj sukoba. 

Ipak, Kijev je odbio nedavno predloženi mirovni plan Vladimira Putina, ali i predlog mađarskog premijera Viktora Orbana da Kijev prvo obustavi vatru kako bi došlo do mirovnih pregovora. 

Na sve ovo, Moskva je juče bila veoma jasna. Predsednik Ruske Federacije potvrdio je da je ruska strana i dalje otvorena za pregovore, ali je istakao da ruska vojska neće obustaviti vatru sve dok ne počnu pregovori i dok ne bude postignut nepovratni dogovor. Kako je objasnio, do takvog stava Moskve dovele su ranije akcije Kijeva sa početka SVO, koji nije poštovao postignute dogovore sa ruskom stranom.

"Ne možemo da dopustimo da, nakon prekida vatre, protivnik iskoristi situaciju, poboljša svoje pozicije, naoruža se, popuni redove nasilnom mobilizacijom i spremi se za nastavak sukoba. Moramo da osiguramo da druga strana pristane da preduzme korake koji bi bili nepovratni i prihvatljivi za Rusku Federaciju. I zato je prekid vatre bez postizanja ovog dogovora nemoguć", izjavio je juče Putin. 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading