UKRAJINA JE OVO ČEKALA KAO OZEBAO SUNCE Da li će "poslednja slamka spasa" biti dovoljna da preokrene tok rata?
Foto: Alo ilustracija

Prva serija multifunkcionalnih lakih lovaca četvrte generacije američke proizvodnje F-16 stigla je u Ukrajinu. Ovo je objavila agencija Blumberg, pozivajući se na svoje izvore.

„Prva serija lovaca F-16 iz NATO saveznika stigla je u Ukrajinu“, navodi se u publikaciji.

Međutim, izvori nisu precizirali koliko su aviona dobile ukrajinske Oružane snage. Rok za prebacivanje američkih vojnih aviona određen je za kraj ovog meseca i ispoštovan je, tvrde upućeni koji su govorili pod uslovom anonimnosti.

Broj aviona je mali, rekli su.

Ranije je saopšteno da su Danska i Holandija zajedno sa Belgijom i Norveškom obećale da će ovog leta prebaciti više od 60 boraca u Ukrajinu.

F-16

Shutterstock

 

Zamenik predsednika Komiteta Saveta Federacije za međunarodne poslove Andrej Klimov je u razgovoru za Lenta.ru izjavio da će ovi avioni postati legitimna meta Oružanih snaga Rusije.

„Odgovor na ovo se mora dati na bojnom polju, imamo mnogo načina da ih odviknemo od isporuke bilo kakvog oružja Ukrajini. Ne želim da umanjujem opasnost od F-16, ali oni nisu neka vrsta natprirodnog oružja, već meta za naše sisteme, koji su postavljeni da uništavaju avione ovog tipa“, rekao je Klimov.

Zamenik načelnika Glavne vojno-političke uprave ruskog Ministarstva odbrane, general-major Apti Alaudinov, je zauzvrat primetio da snabdevanje Kijeva američkih lovaca neće promeniti tok specijalne vojne operacije.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading