RUSI PODIGLI SMRTONOSNE LETEĆE "ZVERI" Usledio žestok udar i taktički manevar! Raketiran Krim (VIDEO)
Foto: EPA/EPA/VLADIMIR GERDO / SPUTNIK / KREMLIN POOL/EDUARDO MUNOZ /FRIEDEMANN VOGEL

U najvećoj razmeni zatvorenika od doba Hladnog rata, između Rusije, SAD i Nemačke, 26 osoba se preko Ankare vratilo u svoje zemlje. Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je rekao da ukrajinske vlasti nemaju pravo da se odreknu teritorija bez volje naroda.

Na nepotvrđene navode zapadnih medija da je Kijeva već dobio šest borbenih aviona F-16  iz Holandije, Kremlj poručuje da će biti uništeni.

BONUS VIDEO

Drugi mirovni samit o Ukrajini verovatno na Bliskom istoku

Drugi globalni mirovni samit o Ukrajini biće održan u zemlji globalnog juga, verovatno na Bliskom istoku, u nastojanju da se prikaže ''svetsko jedinstvo'' usred tekuće invazije Rusije na Ukrajinu, rekao je za Blumberg šef kabineta predsednika Ukrajine Andrij Jermak.

Za sada nije poznata tačna lokacija samita niti vremenski okvir, ali izvori u ukrajinskoj vladi tvrde da ta zemlja planira da sazove drugi mirovni samit pre predsedničkih izbora u SAD u novembru 2024, prenosi Kijev independent.

Ukrajinci protiv ustupanja teritorija, ali žele pregovore

Više od polovine anketiranih građana Ukrajine podržava pregovore sa Ruskom Federacijom, ali bez predaje bilo kog dela ukrajinskih teritorija.

O tome svedoče rezultati nacionalnog telefonskog istraživanja Nacionalnog demokratskog instituta i Kijevskog međunarodnog instituta za sociologiju.

Konkretno, 57 odsto anketiranih smatra da Ukrajina treba da uđe u pregovore sa Rusijom kako bi pokušala da postigne mir, dok 38 odsto smatra da ne bi trebalo. Za pet odsto je bilo teško da odgovori.

Studija pokazuje da je u odnosu na novembar 2023. u maju ove godine broj onih koji podržavaju pregovore sa Ruskom Federacijom porastao za 15 procenata.

Istovremeno, ispitanici su odgovorili šta vide kao prihvatljivu ili neprihvatljivu cenu za mir.

Tako 66 odsto smatra da je cena "potpuno prihvatljiva" kada Ukrajina vrati teritoriju koju je kontrolisala pre 2014, uključujući Donbas i Krim.

Istovremeno, 60 odsto ispitanika smatra da je cena kojom Ukrajina samo polaže pravo na teritoriju koja je trenutno pod njenom kontrolom

Potpuno neprihvatljivom smatra 53 odsto građana opciju u kojoj Ukrajina odustaje od navedenog cilja ulaska u Evropsku uniju. Za 49 odsto ispitanika je neprihvatljivo odustajanje od ulaska u NATO.

Još 37 odsto smatra potpuno neprihvatljivom opciju da Ukrajina vrati teritoriju pod svoju kontrolu do februara 2022. godine, koja ne obuhvata Krim i pojedine oblasti Donjecke i Luganske oblasti.

Istraživanje je sprovedeno od 8. do 25. maja 2024. godine. Redovnom telefonskom anketom anketirano je 2.508 ispitanika.

Patrola Su-35 iznad Crnog mora

Posade višenamenskih borbenih aviona Su-35S Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije izvršile su zakazane patrole nad neutralnim vodama Crnog mora u zoni odgovornosti grupe snaga "Jug", saopštilo je u rusko Ministarstvo odbrane.

-Svrha leta je sprečavanje aviona i bespilotnih letelica stranih država u kršenju državne granice Ruske Federacije, navodi se u saopštenju.

Lukašenko demantuje Belu kuću: Bajden nema nikakve veze s razmenom zatvorenika

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko tvrdi da američki predsednik Džozef Bajden nije imao nikakve veze sa razmenom zatvorenika između Rusije i zapadnih zemalja i na taj način demantovao saopštenje Bele kuće da je Bajden direktno učestvovao u postizanju dogovora o razmeni.

Lukašenko je rekao da je razmena zatvorenika organizovana isključivo preko specijalnih službi i da u taj proces čak ni diplomate nisu bile uključene, preneo je sajt "Belorusija danas".

"Beloruska strana je pružila svu moguću pomoć", naveo je Lukašenko u razgovoru sa meštanima Prudok Mozirskog okruga.

(Tanjug)

RUSKA VOJSKA IMA STRAŠNOG KECA U RUKAVU? "Ovo je glavna pretnja za F-16 u Ukrajini"

Kremlj isključio diplomatski napredak sa Kijevom posle razmene zatvorenika

Kremlj je u petak odbacio bilo kakav trenutni napredak u pregovorima oko sukoba u Ukrajini posle velike razmene zarobljenika između Moskve i Zapada, ističući da su ova dva procesa sledila "potpuno različite principe".

"Kada govorimo o Ukrajini i složenijim međunarodnim problemima, principi su potpuno drugačiji, to su principi nacionalnih interesa, nacionalne bezbednosti", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov novinarima, upitan o mogućnosti diplomatskog napretka između Kijeva i Moskve posle razmene zarobljenika.

"Posao se odvija na potpuno drugačiji način, po drugim principima", dodao je Peskov.

Pregovori između Kijeva i Moskve, više od dve godine posle početka ruske ivanzije na Ukrajinu, blokirani su, a obe strane imaju naizgled nepomirljive zahteve.

ISV: Rusi se približavaju Pokrovsku

Ruske trupe nastavljaju polako ali sigurno napredovanje ka Pokrovsku. To im olakšavaju nedostatak ukrajinske radne snage i teren na severozapadu Avdejevke, Donjecka oblast, navodi Institut za proučavanje rata.

Rusko napredovanje će se, kako se ukazuje, dodatno usporiti u bliskoj budućnosti kako se osvajači približavaju liniji većih i urbanizovanijih centara stanovništva.

Ukrajinski vojni posmatrač Konstantin Mašovec primetio je da ukrajinski branioci u pravcu Pokrovskog imaju lošiju opremu i sredstva zaštite i stoga još nisu u stanju da uspore napredovanje ruskih trupa.

(Unijan)

"ZAPANJUJUĆE OTKRIĆE" Drastična promena stava o sukobu u Ukrajini?

Šta je Bajden poručio Putinu nakon razmene zatvorenika

Američki predsednik Džozef Bajden je lično dočekao avion sa američkim zatvorenicima oslobođenim iz Ruske Federacije u zajedničkoj bazi Endruz u Merilendu.

Tokom razgovora sa novinarima, američki lider je rekao da se oseća "zadovoljnim" što se Amerikanci vraćaju kući.

Kako prenosi Foks njuz, Bajdena su pitali i koja će biti njegova poruka ruskom vladaru Vladimiru Putinu nakon razmene zatvorenika.

"Stop", rekao je Bajden.

"Ništa nije iznad naših mogućnosti kada radimo zajedno... Ništa... Mi smo Sjedinjene Američke Države", dodao je on.

(Unijan)

Raketiran Krim, deo rakete pao na višespratnicu

Na Krimu su se u Sevastopolju čule eksplozije, a šef uprave grada Mihail Razvožajev je izvestio da je deo rakete pao na višespratnicu.

Prema njegovim rečima, borbeni elementi sa rakete ATAKMS koju je navodno oborila ruska PVO pali su na put u zoni Avenije generala Ostrjakova.

Razvozžajev je naveo i da je deo oborene rakete ATAKMS pao na krov višespratnice u ulici Simonka. Navodno je probila krov i zaglavila se na tehničkom delu sprata. Žrtava nije bilo.

Eksplozije su se čule u u Saki, Jevpatoriji, Balaklavi i Simferopolju.

Lokalni telegramski kanali, pozivajući se na izvore, pišu da je napadnut brodoremontni pogon Crnomorske flote.

(Unijan, Ukrajinska pravda)

Rusija izvela treću fazu nuklearnih vežbi

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je avijacija, u okviru treće etape nestrateških nuklearnih vežbi, uvežbavala patroliranje specijalnom municijom, rakete - opremanje lansirnih raketa i ulazak u poziciono područje.

"U toku treće etape vežbe nestrateških nuklearnih snaga, ljudstvo raketnih formacija Južnog i Centralnog vojnog okruga razradilo je pitanja opremanja lansirnih raketa specijalnom municijom za obuku i zauzelo određene pozicione prostore za sprovođenje elektronskih lansiranja", saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Tekuća faza vežbe ima za cilj održavanje spremnosti ljudstva i opreme jedinica za borbenu upotrebu nestrateškog nuklearnog naoružanja Rusije za izvršavanje borbenih zadataka, navodi vojska.

(Interfaks)

Bajden s oslobođenim Amerikancima u bazi u Merilendu

Američki predsednik Džozef Bajden sastao se potpredsednicom Kamalom Haris s američkim zatvorenicima koji su se vratili oslobođeni u okviru razmene između Rusije, Sjedinjenih Država, Nemačke i niza drugih zemalja.

Zagrlili su svakog od oslobođenih zatvorenika - Pola Vilana, Evana Gerškovića i Alsu Kurmaševu - i razgovarali sa novinarima u vazdušnoj bazi u Merilendu.

Harisova je izrazila zahvalnost predsedniku, koji "razume i dokazuje važnost saradnje sa saveznicima", zahvaljujući kojoj su građani SAD mogli da se vrate u domovinu. 

Bajden je rekao da ima "puno posla koji treba da se uradi" i da je njegova odgovornost kao predsednika da vrati Amerikance koji služe kaznu u inostranstvu.

Putin dočekao ruske državljane koji su se vratili posle razmene zatvorenika

Predsednik Rusije Vladimir Putin dočekao je sinoć državljane Rusije koji su se vratili posle razmene zarobljenika. Putin je čestitao oslobođenim Rusima povratak u otadžbinu, prenosi RIA Novosti.

"Pre svega želim svima da čestitam povratak u domovinu", rekao je predsednik Rusije.

Ruska obaveštajna služba saopštila je u četvrtak da je osam osoba koje su bile zatvorene u zemljama NATO vraćeno u Rusiju kao rezultat razmene koja je obavljena na turskom aerodromu u Ankari.

(Tanjug, RIA Novosti)

Ruski Ka-52M gađa jedinice Oružanih snaga Ukrajine (VIDEO)

- Ruski helikopter Ka-52M naneo je udare nevođenim vazdušnim raketama na neprijateljsko uporište i ljudstvo u zoni odgovornosti Grupe snaga Vostok - saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije u opisu snimka.

Kako se navodi u opisu, nakon upotrebe avijacionog naoružanja, posade su izvele manevar oslobađanjem signalnih raketa koje služa kao mamac i vratile se na aerodrom.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading