F-16
Foto: Shutterstock/Shutterstock

Ruski sistemi protivvazdušne odbrane S-400 predstavljaju glavnu pretnju za avione F-16 u Ukrajini, prenosi "Biznis insajder" (Business Insider).

- Glavna pretnja za njih su rakete zemlja-vazduh velikog dometa S-400 i ruski avioni koji se nalaze iznad ruske teritorije, ali lansiraju rakete vazduh-vazduh velikog dometa u ukrajinski vazdušni prostor - navodi se u članku.

Kako su istakli novinari, novi lovci Oružanih snaga Ukrajine moraće da lete na veoma malim visinama da ne bi bili otkriveni ruskim radarima.

Blumberg je u sredu, pozivajući se na izvore upoznate sa situacijom, izvestio da je prva „mala“ serija američkih borbenih aviona F-16 koje su prenele zemlje NATO-a stigla u Ukrajinu.

Prema pisanju Tajmsa, reč je o šest aviona.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije je više puta isticalo Zapad stvaraa rizike od direktnog oružanog sukoba sa Moskvom, koji bi mogao da ima katastrofalne posledice.

To što Kijev ima lovce F-16 sposobne da nose nuklearno oružje Rusija će smatrati pretnjom sa Zapada u nuklearnoj sferi, upozorilo je ministarstvo, prenosi RIA.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading