rusko-sirijski udar
Foto: Printscreen/Foto: Printscreen

Specijalne snage Glavne obaveštajne uprave (GUR) Ministarstva odbrane Ukrajine izvele su napade dronovima kamikaze na vazdušnu bazu Kuvejres, koja se nalazi u istočnom delu provincije Alepo u Siriji. Izvedena su tri napada za samo šest nedelja.

Prvi se dogodio krajem jula 2024. godine, dan nakon sastanka ruskog predsednika Vladimira Putina i sirijskog predsednika Bašara el Asada.

Grupa Himik iz Glavne obaveštajne uprave zadala je složen udarac. Uz pomoć dronova, navodno je zajedno sa drugim ciljevima pogođen ruski mobilni sistem za elektronsko ratovanje.

U napadima je poginulo ili povređeno nekoliko visokih oficira sirijskog ratnog vazduhoplovstva i oružanih snaga.

Poznato je da su poginula dva sirijska pilota, od kojih je jedan bio potpukovnik, a drugi pukovnik. Za udarce niko nije preuzeo odgovornost.

Podsećamo, ranije je ukrajinska Glavna obaveštajna uprava prijavila umešanost u napad Tuarega na borce Vagner grupe u Maliju. Međutim, autentičnost pruženih dokaza je upitna.


Ranije je saopšteno da situacija na Bliskom istoku ima tendenciju pogoršanja. Vladimir Putin je to izjavio na sastanku sa predsednikom Sirije u julu.

Bašar el Asad doputovao je u posetu Rusiji na dan 80. godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa Moskve i Damaska.

U svom odgovoru, Asad je podsetio da su tokom proteklih decenija i Sirija i Rusija prošle kroz veoma teške testove, iskusivši procese transformacije.

Webtribune.rs

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading