f16
Foto: Alo/Foto: Prinstcreen

Ukrajina je konačno dobila borbene avione F-16 nakon više od godinu dana čekanja. Međutim postoje mišljenja, veoma osnovana, da oni neće moći da ispune ukrajinska očekivanja.


Ljudi upućeni u to rekli su Blumbergu u sredu da je stigla prva serija, a zvaničnici su kasnije potvrdili za Asošijeted pres da su neki F-16 zaista u Ukrajini.
Četiri članice NATO-a, Belgija, Danska, Norveška i Holandija, obavezale su se da će poslati na desetine njih.

Izvor koji poznaje ovu stvar rekao je londonskom Tajmsu da je šest aviona F-16 stiglo iz Holandije, a da će još doći iz Danske.

Očekuje da američki lovac značajno poboljša kijevsku flotu zastarelih aviona iz sovjetske ere, njihovu odbranu, ali i napad na ruske snage.

Međutim, oni dolaze sa velikim ograničenjima, prenosi Biznis insajder. Naime, kako se navodi, Ukrajina ima samo nekoliko aviona i samo nekoliko pilota obučenih da ih koriste. Takođe, Rusija ima svoje avione i protivvazdušnu odbranu koja bi mogla da ih obori.

To znači da Ukrajina možda neće koristiti svoje F-16 za ofanzive na liniji fronta iako bi to volela, smatraju vojni stručnjaci i najviši ukrajinski general.

Piter Lejton, saradnik Instituta za Aziju “Grifit” i koji je služio u australijskim vazduhoplovnim snagama, rekao je da će Ukrajina morati da bude oprezna.

On je rekao da bi njen mali broj aviona i malo pilota značili da Ukrajina mora dati prioritet izbegavanju gubitaka, kako bi mogla da leti na F-16 što je duže moguće. To, rekao je on za Biznis insajder da će F-16 morati da budu “dobro zaštićeni” dok su na zemlji i raspoređeni uglavnom za operacije “duboko unutar” ukrajinskog vazdušnog prostora, gde su najbezbedniji.
“Glavna pretnja za njih su ruski sistemi S-400 dugog dometa i ruski lovci koji ostaju u ruskom vazdušnom prostoru, ali lansiraju rakete vazduh-vazduh velikog dometa u ukrajinski vazdušni prostor“, rekao je on.

Obe te opasnosti su najakutnije u blizini ruske teritorije.

(Biznis insajder)

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading