MIHAIL JE POBEGAO IZ RUSKE VOJSKE I RATNOG PAKLA "Na moje oči razneli su mi drugove, skupljao sam njihove delove u vreću
Foto: Printscreen

Ruski sudovi su bili zauzeti procesuiranjem preko 8000 slučajeva protiv vojnika od početka rata protiv Ukrajine. Tokom 2023. godine, broj slučajeva se povećao pet puta u odnosu na 2022. godinu, sa otprilike 700 izrečenih presuda mesečno, kako prenosi nezavisni ruski veb magazin Mediazona. Najčešći prekršaji uključuju neovlašćeno napuštanje vojnih jedinica (88 posto), odbijanje da se poslušaju naređenja (šest posto) i dezerstvo (tri posto).

U nekim slučajevima, sudovi izriču samo uslovne kazne za napuštanje vojnih jedinica bez dozvole, omogućavajući ruskoj vojsci da pošalje osuđene osobe nazad na front. Prema rečima Ivana Čuviljajeva iz ruske organizacije "Prošetaj kroz šumu", koja pruža podršku dezerterima, oko 70 posto onih koji su zatražili pomoć ove godine su ugovorni vojnici. Čuviljajev objašnjava da se mnogi od njih praktično osećaju prinuđeni da potpišu ugovor i ističe smanjenje broja mobilisanih muškaraca zbog gubitaka. On ističe ograničene opcije sa kojima se suočavaju pojedinci - ili smrt ili suđenje.

Dezerteri često traže utočište u područjima Ukrajine pod ruskom okupacijom, ali to nosi rizike jer mogu doživeti torturu, poput prinude da sede u dubokim otvorenim jamama tokom dužih perioda pre nego što budu vraćeni na front. Čuviljajev takođe pominje prevalenciju torture kada pojedinci konzumiraju alkohol, suprotstavljaju se nadređenima ili napuste jedinice bez dozvole.

Priča Vladimira, regrutovanog u rusku vojsku 2022. godine, koji je kasnije pobegao ali je na kraju bio prisiljen da potpiše ugovor i poslat u borbeni bataljon gde je tragično izgubio život, ističe jezive doživljaje sa kojima se suočava mnogo pojedinaca.

Mihailov opis pruža prvi uvid u razočaranje i horore koje su doživeli vojnici. Njegova početna očekivanja o neborbenoj ulozi u vojsci su razbijena kada se našao na frontu, da bi na kraju bio ranjen u akciji. Lažna propaganda i mračna stvarnost rata su ga naveli da dovede u pitanje svoju predanost vojsci.

Mihailovo sećanje na traume koje je video, uključujući gubitak drugova, i njegova naknadna odluka o dezerstvu, osvetljava psihološki teret ratovanja. Njegova želja da započne novi život u Kostariki i radi u IT industriji simbolizuje nadu u budućnost izvan nemira rata.

(Index)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading