Majka poginulog vojnika
Foto: Printscreen/Printskrin

Ruska nuklearna podmornica "Kursk" potonula je 2000. godine u Barencovom moru. Katastrofa na nuklearnoj podmornici "Kursk" (K-141) dogodila se 12. avgusta, kada je jedna od tadašnjih najsofisticiranijih plovila ruske vojske, usled eksplozije, potonula u more zajedno sa 118 članova posade. Niko nije preživeo.

Svetom je u to vreme odjeknula vest o majci nastradalog mornara, poručnika Sergeja Talika, koja je optužila ruskog predsednika Vladimira Putina i rusku tadašnju vladu da su lagali članove porodica poginulih u vezi sa katastrofom.

"Tamo umiru za 50 dolara mesečno i nije te briga, svinjo", vikala je tada Nadežda na zamenika ruskog predsednika Putina.

Nadežda je bila vidno uznemirena, a na snimku koji je obišao planetu, vidi se kako žena, verovatno lekarka ili medicinska sestra, prilazi i daje joj injekciju kroz odeću. Trenutak nakon što joj je ubrizgala supstancu, može se uočiti da ona drži iglu i špric, a ubrzo nakon toga Nadežda ne može da stoji. Prisutni u sali počeli su da je pridržavaju i pomogli joj da sedne. Žena se srušila i odvedena je iz hale.

 

 

O ovom incidentu pisali su svetski mediji. Porodice su zahtevale da znaju kada će tela mornara biti izvučena iz podmornice. Ilja Klebanov je u to vreme vodio istragu o katastrofi i njemu su se porodice nastradalih obratile zahtevima.

"Pritrčala mu je jedna žena u vunenoj jakni i suknji do članaka, zgrabila ga za grudi i počela da ga trese. 'Svinjo jedna, izlazi i spasi ih.' Nekoliko policajaca je odmah dojurilo i odvuklo je. Nije bilo lako. Ona se držala Klebanova i vikala je: 'Ti si ništa drugo do ološ'", preneo je tada Gardijan.

BBC je krajem avgusta 2000. godine preneo da se Nadežda oglasila i potvrdila da nije dobila sedativ već lek za srce. Ona je nakon svega nastavila sa napadima na ruske vlasti, rekavši da napori spasavanja nisu bili dovoljno intenzivni.

Iako je upotreba sedativa uobičajena, trenutak u kom joj je injekcija data (kada je pred svima napala zamenika ruskog premijera Putina), izazvao je mnogo kontroverzi. Nadežda se srušila u roku od nekoliko sekundi nakon injekcije i odvedena je. Snimateljima koji su snimili incident onemogućeno je dalje snimanje, preneo je tada BBC.

Kako je došlo do katastrofe na podmornici "Kursk"?

Dana 10. avgusta 2000. godine, "Kursk" je učestvovao u vežbama u Barencovom moru. Od 11.40 do 14.40 časova, 12. avgusta, podmornica je izvodila vežbu napada na zamišljenu protivnički nosač aviona. Međutim, oko 11.28, sonar na nuklearnoj krstarici "Petar Veliki" zabeležio je snažne akustične signale. Nakon toga, "Kursk" nije izvršio planiranu vežbu u vidu torpednog napada i više se nije javljao. Sledećeg jutra, pokrenuta je opsežna potraga za nestalom podmornicom. Nađena je u 4.51 časova, osmotrena ležeći na dubini od 108 metara.

Prema službenoj verziji, koju je izneo ruski vojni tužilac, general Ustinov, u podmornici je došlo do eksplozije torpeda. Eksploziju je uzrokovalo curenje HTP-a, vrlo opasne supstance, na druge delova raketa. Posle dva minuta došlo je do zapaljenja koje je uzrokovalo detonaciju torpeda smeštenih u prvom odeljku broda. Druga eksplozija je uzrokovala destrukciju nekoliko odeljaka podmornice.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading